"Jaffaapelsiner" skapade tumult i Iran

Falsk frukt gjorde att butiksägare fick löpa gatlopp i Teheran.


IRAN. Israeliska apelsiner väcker känslor i Iran. Det har nu avslöjats att Jaffa Sweetie, en hybrid mellan grapefrukt och apelsin, inte var israelisk från början. Frukten fraktades till Iran från Kina, där fruktens ursprung fejkas friskt.

Frukten hade innan väckt stor debatt i Iran i och med att det råder ett handelsförbud mellan båda länderna. Butiker, som hade frukten, fick stänga igen och beskyllningar haglade. En myndighetsperson gick så långt att han anklagade den iranska oppositionen för en "apelsinkomplott".

Tal Amit, vice vd för Israels fruktexportråd, berättar att frukterna inte kommer från Israel:

–Först och främst är det mycket irriterande att någon använder vårt varumärke utan tillåtelse. Men bortsett från det skulle vi väldigt gärna se att iranier äter israelisk frukt direkt från Israel.

–Men det spända politiska läget mellan Israel och Iran tillåter inte länderna att ha några kommersiella förbindelser. För 30 år sedan var Teheran en utmärkt marknad för vår frukt, säger Amit till BBC News.

Iran, som senast förra veckan skapade rubriker världen över genom presidenten Mahmoud Ahmadinejads fördömande av staten Israel, har alltså omedvetet börjat sälja israeliska apelsiner. Den iranska nyhetsbyrån Mehr rapporterar att frukten kom i boxar från Kina och hade etiketten "Jaffa Sweetie Israel-PO", skriver Al Arabiya.

Chefen för distributionsföretaget är mycket bestört.

– Denna incident är djupt allvarlig och de som har tagit in dessa apelsiner måste straffas, säger han enligt Al Arabiya.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.