Fredag 25 Jun
Stockholm

"Jaffaapelsiner" skapade tumult i Iran

Falsk frukt gjorde att butiksägare fick löpa gatlopp i Teheran.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

IRAN. Israeliska apelsiner väcker känslor i Iran. Det har nu avslöjats att Jaffa Sweetie, en hybrid mellan grapefrukt och apelsin, inte var israelisk från början. Frukten fraktades till Iran från Kina, där fruktens ursprung fejkas friskt.

Frukten hade innan väckt stor debatt i Iran i och med att det råder ett handelsförbud mellan båda länderna. Butiker, som hade frukten, fick stänga igen och beskyllningar haglade. En myndighetsperson gick så långt att han anklagade den iranska oppositionen för en "apelsinkomplott".

Tal Amit, vice vd för Israels fruktexportråd, berättar att frukterna inte kommer från Israel:

–Först och främst är det mycket irriterande att någon använder vårt varumärke utan tillåtelse. Men bortsett från det skulle vi väldigt gärna se att iranier äter israelisk frukt direkt från Israel.

–Men det spända politiska läget mellan Israel och Iran tillåter inte länderna att ha några kommersiella förbindelser. För 30 år sedan var Teheran en utmärkt marknad för vår frukt, säger Amit till BBC News.

Iran, som senast förra veckan skapade rubriker världen över genom presidenten Mahmoud Ahmadinejads fördömande av staten Israel, har alltså omedvetet börjat sälja israeliska apelsiner. Den iranska nyhetsbyrån Mehr rapporterar att frukten kom i boxar från Kina och hade etiketten "Jaffa Sweetie Israel-PO", skriver Al Arabiya.

Chefen för distributionsföretaget är mycket bestört.

– Denna incident är djupt allvarlig och de som har tagit in dessa apelsiner måste straffas, säger han enligt Al Arabiya.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela