Vad gör Ryssland om Sverige går med i Nato?
Vad gör Ryssland om Sverige går med i Nato? - Foto: Ramil Sitdikov/AP/TT och Johan Nilsson/TT

Putins talesperson: Det gör Ryssland om Sverige går med i Nato

Dmitrij Peskov, som är president Vladimir Putins och Kremls talesperson, har nu besvarat frågan om hur Ryssland skulle agera om Sverige ansluter till Nato.
– Då måste vi förstärka vår säkerhet, sade han till Sky News.


Det var under torsdagen som Dmitrij Peskov, talesperson för Vladimir Putin och Rysslands makt maktcentrum Kreml, medverkade i en lång intervju med brittiska Sky News.

Bland annat erkände då Peskov att Ryssland haft "betydande förluster" sedan man invaderade Ukraina den 24 februari – något man från ryskt håll kallat "en specialoperation", snarare än en invasion. Läs mer om det här.

Peskov: Det gör Ryssland om Sverige går med i Nato

Men dödstalen inom den ryska militären var inte det enda som kom på tal. Under intervjun fick Dmitrij Peskov också frågan om hur Ryssland kommer att tolka – och agera – om Sverige och Finland ansluter till försvarsalliansen Nato.

– Då måste vi balansera om situationen och göra vår västra flank mera sofistikerad för att försäkra vår säkerhet. Det gör att vi måste stärka vår potential, svarade Peskov, enligt Reuters.

Han fick därefter frågan om ett svenskt eller finskt Nato-medlemskap skulle tolkas som ett "existensiellt hot", vilket Rysslands ledning tidigare uppgett som det som skulle föranleda användningen av kärnvapen. 

– Nej, jag tror inte det, sade han då.

Här kan du läsa mer om hur Sverige skulle påverkas av en rysk kärnvapenattack.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!