Så skiljer sig kandidaterna i det franska valet.
Så skiljer sig kandidaterna i det franska valet. - Foto: Vadim Ghirda/TT, Francois Walschaerts/TT

Valet i Frankrike: Så skiljer sig de franska kandidaterna

Söndagen den 10 mars är det val i Frankrike. Det står mellan tidigare president Emmanuel Macron och kandidaten Marine Le Pen. Hur mycket vet du om de franska politikerna? Nyheter24 reder ut!


Det är val i Frankrike och det står mellan två politiker; tidigare franske presidenten och Emmanuel Macron och hans motståndare Marine Le Pen. Här är allt du behöver veta om hur politikerna skiljer sig.

Så ser Emmanuel Macrons politik ut

Emmanuel Macron har suttit vid makten sedan 2017 och har alltid kallats för socialliberal. Hur Macron själv ställer sig när det gäller höger-eller vänster vill han inte svara på, utan har snarare vägrat att kategorisera sig.

Emmanuel Macron. Bildkälla: Vadim Ghirda/TT

Macron, till skillnad från Le Pen, är positivt inställt till samarbetet med EU, rapporterar IrishTimes. Sedan presidentvalet 2017 har han lovat det franska folket att genomföra kraftiga besparingar i statsbudgeten på hela 600 miljarder kronor. Samtidigt beskrivs hans ekonomiska politik vara marknadsliberal och han är också positiv till globaliseringen.

Macron vill sänka skatten, bolagskatten och företagens arbetsgivaravgifter i landet. Han har tidigare fått stark kritik av Fackföreningsrörelsen i Frankrike efter hans uttalande om att minska antalet anställda inom offentliga sektorn.

Samtidigt vill han se lättnader i anställningsskyddet på arbetsmarknaden, så att fler unga kan sättas i arbete, men propagerar också för att välfärdssystemet ska vara givmilt. Macron brinner också starkt för en aktiv kulturpolitik och mer forskning på hållbar utveckling.

När det gäller frågor om invandring har Macron en positiv inställning till språkkrav för invandrare för att ett franskt medborgarskap ska garanteras, enligt France24. 2017 meddelande han att han inte ville se ett tak för invandring i Frankrike, men 2019 talade han för en strängade migrationspolitik för att undvika att tappa sina väljare. Han vill också stärka polismyndigheten och försvarsmakten i landet.

Så ser Marine Le Pens politik ut

Det är ett omtalat val i Frankrike eftersom de två kandidaterna drastiskt skiljer sig åt. Till skillnad från Macrons socialliberalistiska politik följer hans kandidat Marine Le Pen en nationalistisk politik. Hon är partiledare över Nationell samling, ett parti som tidigare uttryckt oro över islamiseringen av det franska samhället.

Marine Le Pen. Bildkälla: Hendrik Osula/TT

I en intervju med The Daily Telegraph 2010 förklarade Le Pen att "islams tilltagande politiskt-religiösa krav hotar civilisationens överlevnad", något hon tidigare underströk inte betydde att partiet motsätter sig islam som religion, utan endast islamiseringen av Frankrike.

Le Pen meddelade under presidentvalet 2017 att hon vill återgå till fransk franc som valuta, enligt DW. Samtidigt är hon skeptisk och kritisk till EU och har tidigare kallat unionen för "en totalitär struktur av överstatlighet på väg mot undergång".

Presidentkandidaten har också fått kritik av partiets traditionella katolska väljare efter att hon gick ut med att hon förespråkar abort och homosexualitet.

Den svenska motsvarigheten till Le Pens Nationell samling liknas ofta med Sverigedemokraterna.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.