Elizabeth Fritzl.
Josef Fritzl höll, under 24 års tid, sin dotter Elisabeth fängslad i en ljudisolerad källare. Men hur lever Elisabeth och hennes barn idag? - Foto: Inflight gmbh/AP/TT, Police Niederoesterreich/AP/TT och Robert Jaeger/AP/TT

Så lever Josef Fritzls dotter Elisabeth Fritzl i frihet idag

Året var 2008 när Josef Fritzl greps för att ha hållit sin dotter Elisabeth fängslad i en dold källare där han våldtog henne tusentals gånger – under 24 år. Men hur lever Elisabeth, och de barn hon födde i källaren, idag?


Det var den 26 april 2008 som polisen kunde gripa den då 73-årige Josef Fritzl i Amstetten i Österrike. Han hade då, under 24 års tid, hållit sin dotter Elisabeth inspärrad i en källare, konstruerad med ljudisolerade väggar.

Fritzl dömdes, ett år senare, till livstids fängelse för en rad brott, däribland våldtäkt, mord och incest.

Josef Fritzl höll sin mamma inspärrad på vinden

Innan Elisabeths tid i fångenskap inleddes höll Josef Fritzl en annan familjemedlem inspärrad: sin egen mamma. Enligt en senare psykiatrisk undersökning, som Aftonbladet tidigare rapporterat om, ska Fritzl ha låst in sin mamma på husets vind i över 20 år.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

– Mamma uppfostrade mig ensam, men jag fick aldrig någon kärlek från henne. Aldrig några kramar. Hon straffade mig ofta och slog mig tills jag låg på golvet och blödde, ska han ha sagt i samband med undersökningen enligt Aftonbladet, som refererar till tidningen Österreich. 

Mamman dog på vinden, och det var då han påbörjade konstruktionen av källaren där han senare låste in Elisabeth.

Elisabeth våldtogs av Josef Fritzl tusentals gånger

Efter det att Elisabeth lurats ner i bostadens specialbyggda källare år 1984 väntade decennier av terror. I källaren våldtog nämligen Josef Fritzl sin dotter över 3 000 gånger, enligt SvD.

Bild från källaren. Foto: Police Niederoesterreich/AP/TT

Under åren i fångenskap födde den unga kvinnan totalt sju barn, varav sex överlevde, och Fritzl dömdes senare till livstids fängelse för bland annat incest, mord, våldtäkt och slaveri.

Här kan du läsa om när Fritzl skulle kunna bli villkorligt frigiven.

Vad gör Josef Fritzls dotter Elisabeth idag?

Men vad hände då med Elizabeth och barnen, efter att de kommit ut i frihet den där aprilkvällen 2008? Initialt vårdades både hon och flera av barnen på sjukhus och en psykiatrisk klinik.

 – Jag vill aldrig se honom igen, ska Elisabeth ha sagt i sitt första förhör med polisen och då syftat på pappan, enligt Expressen.

På grund av mediepådraget fick hon, tillsammans med sina barn, skyddad identitet och bor på hemlig ort.

Foto: Robert Jaeger/AP/TT

– Vi tror att de bor i norra Österrike, nära någon av sina mostrar, har Wolfgang Höllriegl, journalist på Österreich och en av de som på nära håll bevakat fallet genom åren, sagt till Expressen

Elisabeth, som nu är över 55 år gammal, ska numera vara gift och ett av barnen jobbar inom kommunen.

– Familjen har det bättre än bra. De kommer ofta till mitt ställe och vi behandlar dem som vilka gäster som helst. Alla i byn känner dem, har en lokal krögare sagt till The Sun.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!