Richard Bernard Moore dömdes 1999.
Richard Bernard Moore dömdes 1999. - Foto: AP/TT

Slut på gift vid avrättning – tvingas välja arkebusering

Richard Bernard Moore, 57, dömdes till döden 1999 i South Carolina, USA. I vanliga fall ges dödsdömda treval: giftinjektion, elektriska stolen eller arkebusering. Men eftersom giftet inte går att få tag på tvingas Moore välja mellan de två sistnämnda.


Richard Bernard Moore har tillbringat över 20 år i sin fängelsecell i South Carolina, USA. 

Om mindre än en vecka kommer den 57-årige mannen, som dömdes för att ha dödat ett butiksbiträde 1999, att bli den första personen att avrättas med dödsstraff i delstaten sedan 2011, rapporterar Washington Post. 

I delstaten South Carolina ges dödsdömda vanligtvis treval att avrättas med: giftinjektion, elektriska stolen – eller arkebusering.

Richard Bernard Moores val: Elektriska stolen eller arkebusering

Staten har däremot inte lyckats köpa in det gift som används vid injektionen, därmed tvingades Richard Bernard Moore att välja mellan elektriska stolen och arkebusering. Han valde det sistnämnda och när avrättningen väl sker kommer han bli den fjärde personen att arkebuseras i USA sedan år 1976. 

Elektriska stolen samt en stol för arkebusering i delstatens dödskammare. Foto: AP/TT

Enligt domstolsprotokollet har Moore sagt att han anser att det bryter mot lagen och att metoderna som presenterades för honom är “konstitutionella”, skriver Washington Post. 

– Jag anser inte att varken arkebusering eller elektriska stolen är laglig eller konstitutionellt, hävdade Moore och fortsatte: 

– Jag anser inte att avdelningen bör tillåtas att bestämma att en lagstadgad föreskriven metod, såsom dödlig injektion, är otillgänglig utan att först bevisa att de gjort ett ordentligt försök att göra det tillgängligt, säger han.

Giftet som används vid avrättningar är slut: "Trots idoga ansträningar"

I ett intyg som lämnats in till South Carolinas högst domstol, skrev Bryan P. Stirling, chef för delstatens kriminalvårdsavdelning, att “trots idoga ansträngningar” så har man inte kunnat få tag på det nödvändiga giftet för avrättning genom dödlig injektion. 

Enligt intyget har man kontaktat tillverkare “som alla vägrat sälja läkemedlen till avdelningen”. 

Stirling uppger att man till och med försökt köpa in ingredienserna till giftet på bulk för att blanda ihop cocktailen, men utan framgång. Detta då inget företag vill hjälpa staten att se till att blandningen blir korrekt. 

Richard Bernard Moore är planerad att skjutas den 29 april. Hans advokater försöker dock fortfarande att stoppa avrättningen, rapporterar Washington Post

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.