Bilden till höger är från en liknande obduktion på Odense Zoo år 2015.
Bilden till höger är från en liknande obduktion på Odense Zoo år 2015. - Foto: Terje Pedersen/NTB/TT och Ole Frederiksen/AP/TT

Fullt friskt lejon dissekerades framför barn på djurpark

Framför publik, med flera barn, dissekerades en fullt frisk lejonhona på Odense Zoo i Danmark.
– Vi gör det för att vi vill skapa mer fascination, säger djurparkens direktör Bjarne Klausen till DR.


Det var i helgen som en fullt frisk lejonhona obducerades framför publik, bestående av många barn, vid Odense Zoo i Danmark.

Lejonet ifråga avlivades redan 2019, men inte för att den led av sjukdom, utan för att den inte kom överens med en lejonhane och inte kunde säljas vidare till någon annan djurpark, enligt SVT.

Zoolog vill obducera inför publik i Sverige

För SVT berättar zoologen Daniel Roth, som arbetar vid Svenska djurparksföreningen, att obduktionen gjordes i utbildningssyfte och att han inte anser att det hela är problematiskt. 

Faktum är att han till och med hade velat se liknande evenemang i Sverige.

– Det hade varit bra om det gjorde det. Vi ser inte på djur på samma sätt och det gör att elever inte får ta del av den här kunskapen, vilket är beklagligt, säger Roth till SVT.

Odense Zoo: "Vill skapa mer fascination"

Odense Zoo har tidigare fått kritik för att de publika obduktionerna som man genomför regelbundet. Bland annat år 2014 då man avlivade giraffen Marius och dissekerade den inför besökare, vilket ledde till en kritikstorm.

Men det har inte hindrat djurparken från att fortsätta.

– Vi gör det för att vi vill skapa mer fascination. Vi är här för att skapa fascination för naturen och de anpassningar som lejonet har för att vara den perfekta mördarmaskinen där de lever. De historierna vill vi verkligen berätta, säger Bjarne Klausen till DR och fortsätter:

– Döden och livet är en naturlig del av vardagen även i våra liv som människor. Vi plockar bara upp döden i kylen, men att komma närmare och se hur djuren fungerar är otroligt viktigt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Strul för Systembolaget – risk för tomma hyllor

Planerar du att dricka något i helgen? Då får du skynda dig till Systembolaget. En stor del av systembolagets drycker kan ta slut innan helgen.

Cloettas godis innehåller farliga ämnen – här är hela listan

Hundratals ton chokladgodis från tillverkaren Cloetta stoppades från försäljning under tisdagen. Anledningen? Det innehåller palmolja som förorenats med hälsofarliga ämnen. Här är hela listan på alla godissorter som påverkas.

Person åtalad för terrorfinansiering

En person har åtalats för terrorfinansiering, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Polisen i Trelleborg rapporterar om bråk

"Våldsam person i livsmedelsbutik", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

1 timme sedan
"En bilist har kört in i en stolpe på länsväg 733", skriver polisen på sin hemsida.