Donald Cline från "Our Father" på Netflix
Donald Cline var en gång i tiden en respekterad läkare. - Foto: Kelly Wilkinson/TT och Isabell Höjman/TT

Läkaren inseminerade kvinnor med sin egen sperma – det gör han idag

I början av 1980-talet inseminerade fertilitetsläkaren Donald Cline sina kvinnliga patienter med sin egen sperma – och inte med donatorernas. Detta skedde helt utan deras vetskap, och Clines handlingar har resulterat i att han kan vara far till 94 barn.


Dr Donald Cline var en gång i tiden en respekterad fertilitetsläkare från Indianapolis, Indiana. Men det visade sig att han bar på en skrämmande hemlighet. Under flera års tid hade han inseminerat sina kvinnliga patienter med sin egen sperma, helt utan deras vetskap eller samtycke. 

Hans offer var under uppfattningen att de antingen fick sperma från en registrerad spermabank, eller att det var deras mans sperma, skriver Metro.  

Fertilitetsläkaren Donald Cline kan vara pappa till 94 barn 

Dr Cline tros ha använt sin egen sperma på patienter mellan 1979 och 1986, då han onanerat i de närliggande badrummen innan han inseminerade sin egen sperma i sina patienter via konstgjord väg. 

Denna berättelse kommer till åter till ytan i Netflix-dokumentären “Our Father” där det avslöjas att Cline totalt tros vara biologisk far till 94 barn, och potentiellt många fler. 

Jacoba Ballard sökte upp sin biologiska pappa Donald Cline

Den tragiska sanningen bakom kulisserna på Clines klinik kan ha förblivit en hemlighet om det inte vore för Jacoba Ballards nyfikenhet, samt framstegen inom DNA-tester. 

Jacoba Ballard bestämde sig nämligen 2014, då 35 år gammal, för att göra ett DNA-test via sajten 23AndMe. 

När hon fick hela sju matchningar via tjänsten började hon ana att något inte stod rätt till, och därefter började jakten på hennes halvsyskon. 

Foto: Pexels

Tillsammans försökte hon och hennes halvsyskon därefter hitta deras biologiska far, vilket så småningom ledde dem till Donald Cline. 

När de träffade Cline erkände han att han hade använt sin egen sperma, men menade att alla register var förstörda sedan flera år tillbaka. 

Eftersom det inte finns någon lag som kriminaliserar handlingen av en läkare som inseminerar en patient med sin egen sperma, kunde Cline inte åtalas för brott. Istället åtalades han 2017 för hindrande av rättvisan, skriver Cosmopolitan.

Netflix-dokumentären "Our Father" – berättelsen om läkaren Donald Cline

Jacoba och flera av hennes halvsyskon berättar om sin upplevelse i Netlix-dokumentären “Our Father” som hade premiär på streamingtjänsten den 11 maj 2022. 

Fertilitetsläkaren Donald Cline – så lever han idag

2017 erkände Donald Cline att han var skyldig till hinder för rättvisa och erkände att han inseminerat patienter utan deras vetskap. Han var 79 år gammal när han fälldes, och fick ett års villkorlig dom, böter på 500 dollar och avtjänade slutligen ingen tid i fängelse. 

Cline förlorade också sin läkarlicens, men hade redan gått i pension nästan ett decennium tidigare. 

Indiana blev 2019 den första delstaten i USA som gjorde det olagligt för fertilitetsläkare att använda sin egen sperma utan en patients samtycke. Men än idag finns fortfarande ingen federal lag som gör Clines handlingar till ett brott. 

Lucie Jourdan, regissören bakom dokumentären “Our Father” har varit mån om att berätta syskonens historia. 

– Cline gjorde allt i sin makt för att tysta dem och skapandet av den här filmen, säger hon, enligt Newsweek.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Det är tuffa tider för landets mindre ölbryggerier. Nu har ännu ett bolag försatts i konkurs på grund av bristande lönsamhet.

Allt om Dante Zia: Partner, längd och familj

Dante Zia är en svensk kock och programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Zia.

Två gripna – anklagas för spioneri för Ryssland

Två män har gripits i tyska Bayern, misstänkta för att ha spionerat för Ryssland och planerat bombdåd och mordbrand i Tyskland – bland annat mot en amerikansk militärbas. Syftet var enligt anklagelserna att undergräva Tysklands militära stöd till Ukraina.

Kan bygga upp Børsen – med hjälp av Paris

Danmark sörjer branden som fullständigt ödelagt en av Köpenhamns äldsta byggnader. Unika kulturvärden har gått upp i rök, men det finns hopp om återuppbyggnad av Børsen – med hjälp av Frankrike.

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Den danska köttproducenten Danish Crown stänger ytterligare ett av sina slakterier. Beslutet att lägga ner anläggningen i Ringsted är en följd av en minskad grisproduktion i landet.