Dyraste yachter
Yachten Ocean Victory ägs av Viktor Rasjnikov. - Foto: Wikimedia Commons och Stella Pictures

De dyraste lyxyachterna som jagas – här befinner de sig just nu

Snart har tre månader gått sedan invasionen av Ukraina inleddes, och därmed även den intensiva jakten på de ryska oligarkernas tillgångar. Det här är några av de dyraste lyxyachterna som kopplas till sanktionerade oligarker – men som man ännu inte lyckats beslagta.


Den 24 februari 2022 inledde Ryssland sitt storskaliga krig mot Ukraina. Det blev även början på en mängd sanktioner som västvärlden införde för att straffa de hundratals oligarker och magnater som står nära den ryske presidenten Vladimir Putin

De ryska oligarkerna har tillgångar värda mångmiljardbelopp som västvärlden nu har siktet inställt på att beslagta. Det handlar om fastigheter, privatplan, aktier i företag och inte minst deras lyxiga superyachter. 

De dyraste lyxyachterna som jagas av sanktionerna 

Nyheter24 listar några av de dyraste yachterna som just nu är måltavlor för sanktionerna och som fortfarande jagas. Det vill säga att den ryske oligark som kopplas till fartyget finns med på någon eller några av västvärldens listor, men att fartyget ännu inte tagits i beslag. Priset på fartygen är baserat på Forbes uppskattning. 

Yachten Solaris ägs av Roman Abramovitj – så mycket kostar den

Fartyget Solaris kopplas till en av de mest välkända oligarkerna Roman Abramovitj. Yachten är 456 fot lång och uppskattas vara värd 470 miljoner dollar, motsvarande drygt 4,7 miljarder svenska kronor. Solaris befinner sig just nu nära Bodrum i Turkiet. 

Yachten Solaris. Foto: Stella Pictures

Lyxyachten Eclipse ägs av Roman Abramovitj – så dyr är den

Även den 533 fot långa lustjakten Eclipse ägs av Roman Abramovitj, och uppskattas vara värd 440 miljoner dollar, vilket motsvarar ungefär 4,4 miljarder kronor. Fartyget befinner sig just nu i Fethiye-distriktet i Turkiet. 

Fartyget Eclipse. Foto: Stella Pictures

Fartyget Nord kopplas till Aleksej Mordasjov – så mycket kostar den

Lyxyachten Nord ägs av Aleksej Mordasjov och är 465 fot lång. Priset på fartyget uppskattas vara 300 miljoner dollar, vilket är ungefär tre miljarder svenska kronor. Lustjakten befinner sig just nu i ryska Vladivostok. 

Yachten Nord. Foto: Stella Pictures

Lustjakten Ocean Victory kopplas till Viktor Rasjnikov – så dyr är den

Ocean Victory kopplas till oligarken Viktor Rasjnikov, är 459 fot långt och värderas till ungefär 290 miljoner dollar, motsvarande drygt 2,9 miljarder kronor. Fartyget stängde av sin position i mars, precis när det lämnade Maldiverna, och sedan dess vet man inte var det befinner sig. 

Ocean Victory är spårlöst försvunnen. Foto: Stella Pictures

M/Y A ägs Andrey Melnichenko – så dyr är den

Motoryachten A är 390 fot lång och kopplas till Andrey Melnichenko. Den värderas till 204 miljoner dollar, motsvarande 2 miljarder svenska kronor, och befann sig för två månader sedan utanför Maldiverna. 

Yachten A. Foto: Stella Pictures

Yachten Ice kopplas till Suleiman Kerimov – så mycket kostar den

Det 295 fot långa lyxfartyget Ice kopplas till oligarken Suleiman Kerimov och befinner sig just nu utanför den italienska hamnstaden Genua. Yachten uppskattas vara värd 150 miljoner dollar, alltså 1,5 miljarder svenska kronor.

Källor: Forbes, Marine Traffic

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.