Vigo, Spanien, bötfäller turister som kissar i havet.
De kissnödiga får passa sig i staden Vigo. - Foto: Stella Pictures och Fredrik Sandberg/TT

Nya lagen – här får du böta 8000 kronor om du kissar i havet

Den som vill ta ett svalkande dopp i den spanska staden Vigo bör undvika att lätta på blåsan i havet. Det kan nämligen komma att stå badgästerna dyrt när staden inför nya lagar.


Den spanska staden Vigo i Galicien har antagit en lagstiftning som förbjuder urinering på stranden och i havet, rapporterar Independent.

Spanska staden Vigo bötfäller turister som kissar i havet

Det innebär att staden kommer bötfälla turister om de ertappas med att kissa i havet. Och den saftiga boten kan landa på hela 750 euro, motsvarande 7 981 svenska kronor. 

Enligt de nya reglerna har offentlig urinering i strandområden nu blivit en “mindre överträdelse” och “ett brott mot hygien- och sanitära föreskrifter”, skriver Independent. 

Även förbjudet att använda tvål och schampo i havet

Ännu är det inte klargjort hur staden planerar att upprätthålla regeln eller övervaka badgäster på de lokala stränderna. Man har däremot sagt att det kommer installeras offentliga toaletter på stadens strand som ännu en åtgärd för att bekämpa “havskissare”. 

Vigo kommun har i samma veva förbjudit användning av tvål och schampo i havet, samt att diska i havsvatten. 

Det är inte den första kuststaden i Spanien att införa ett sådant förbud. År 2017 förbjöd San Pedro del Pinatar i Murcia, sydöstra Spanien, urinering i havet, att sola naken, lekar med slagträn och bollar, samt att reservera strandutrymme med en handduk .

Semesterfirare som bryter mot nakenhetsreglerna i San Pedro kan också få böter på samma summa som i Vigo, skriver Independent

Senaste nytt

Landshypotek sänker boräntor – igen

Expert om försvarsavtalet: Vi går "all in"

En ny era i svensk försvarspolitik är ett faktum. Det nya samarbetsavtalet som ger USA tillgång till 17 svenska militärbaser skickar avskräckande signaler, säger Jacob Westberg vid Försvarshögskolan.

Forskare: Världens klimat närmar sig kollaps

1 timme sedan
Forskare varnar för akut smältande istäcken som hotar att höja havsnivån samt massdöd av tropiska korallrev. Flera klimat- och ekossystem riskerar att kollapsa när den globala uppvärmningen ökar i dagens takt.

Minskad novembertrafik för Norwegian

1 timme sedan
Det norska flygbolaget Norwegian flög 1,35 miljoner passagerare i november. Det är en nedgång med 2 procent jämfört med samma månad i fjol.

Forskare: Farligt när kunskapsklyftorna ökar

1 timme sedan
Resultaten för svenska 15-åringar rasar inom både läsförståelse och matematik i den globala kunskapsmätningen Pisa. Två skolforskare ger här sin syn på läget i svensk skola.

Israel: Storstaden Khan Yunis omringad

1 timme sedan
Israeliska styrkor trappar upp sin markoperation i södra Gaza och har nu omringat storstaden Khan Yunis, enligt militären.