Vigo, Spanien, bötfäller turister som kissar i havet.
De kissnödiga får passa sig i staden Vigo. - Foto: Stella Pictures och Fredrik Sandberg/TT

Nya lagen – här får du böta 8000 kronor om du kissar i havet

Den som vill ta ett svalkande dopp i den spanska staden Vigo bör undvika att lätta på blåsan i havet. Det kan nämligen komma att stå badgästerna dyrt när staden inför nya lagar.


Den spanska staden Vigo i Galicien har antagit en lagstiftning som förbjuder urinering på stranden och i havet, rapporterar Independent.

Spanska staden Vigo bötfäller turister som kissar i havet

Det innebär att staden kommer bötfälla turister om de ertappas med att kissa i havet. Och den saftiga boten kan landa på hela 750 euro, motsvarande 7 981 svenska kronor. 

Enligt de nya reglerna har offentlig urinering i strandområden nu blivit en “mindre överträdelse” och “ett brott mot hygien- och sanitära föreskrifter”, skriver Independent. 

Även förbjudet att använda tvål och schampo i havet

Ännu är det inte klargjort hur staden planerar att upprätthålla regeln eller övervaka badgäster på de lokala stränderna. Man har däremot sagt att det kommer installeras offentliga toaletter på stadens strand som ännu en åtgärd för att bekämpa “havskissare”. 

Vigo kommun har i samma veva förbjudit användning av tvål och schampo i havet, samt att diska i havsvatten. 

Det är inte den första kuststaden i Spanien att införa ett sådant förbud. År 2017 förbjöd San Pedro del Pinatar i Murcia, sydöstra Spanien, urinering i havet, att sola naken, lekar med slagträn och bollar, samt att reservera strandutrymme med en handduk .

Semesterfirare som bryter mot nakenhetsreglerna i San Pedro kan också få böter på samma summa som i Vigo, skriver Independent

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!