Premiärminister Jacinda Ardern uppmuntrar människor att använda namnet.
Premiärminister Jacinda Ardern uppmuntrar människor att använda namnet. - Foto: Jacinda Ardern/AP/TT och Rick Rycroft/AP

Det här kan bli Nya Zeelands nya namn

Nya Zeeland ska byta namn för att göra upp med koloniseringen, skriver Wall Street Journal. Med över 70 000 namnunderskrifter ska frågan nu beredas.


Nu höjs rösterna för ett namnbyte i landet. Bakom namnförslaget står bland annat Māori-partiet– ett litet parti som sitter i parlamentet.

Enligt Wall Street Journal har över 70 000 namnunderskrifter samlats in, vilket i sin tur innebär att en parlamentarisk kommitté ska bereda frågan och eventuellt rekommendera en omröstning i parlamentet.

Aotearoa, eller Det långa vita molnets land som det skulle bli på svenska, kommer från Nya Zeelands urinvånare maorierna. Namnet i sig är inget nytt utan används ofta i folkmun i landet samt även i officiella dokument.

Vill behålla namnet nya Zeeland

Med enligt opinionsundersökningar som tidningen hänvisar till vill mer än hälften av de tillfrågade behålla namnet Nya Zeeland.

Jim Boult, borgmästare i Queenstown, tror att namnbytet skulle förvirra turister.

– Det skulle vara som om BMW bytte namn till Bavarian Motors, säger han till Wall Street Journal.

Premiärminister Jacinda Ardern har tidigare sagt att något officiellt namnbyte aldrig varit något som undersökts, men uppmuntrar människor att använda namnet.

– Jag hör allt oftare användningen av Aotearoa omväxlande med Nya Zeeland och det är en positiv sak, sa hon enligt The Guardian, skriver SVT.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!