Tamkatter - en invasiv främmande art?
Tamkatter - invasiva främmande art? - Foto: Vadim Ghirda / AP / Gorm Kallestad / NTB

Polska beslutet: Katten är en invasiv främmande art

Den polska vetenskapsakademin tycker att tamkatten är en invasiv art och menar att katterna påverkar ekosystemet negativt.


Den polska vetenskapsakademin menar att tamkatten är en invasiv art, vilket innebär att tamkatten flyttats från sin naturliga miljö av människan och därmed inte hör hemma i Europa, rapporterar TV4:s "Efter fem".

Beslutet kommer i nuläget inte att innebära några större konsekvenser för katter eller kattägare. Däremot hoppas man på att beskedet leder till en debatt.

"Alla som råkar illa ut i katternas klor"

Att tamkatter är en invasiv främmande art handlar enligt forskare om två saker ur vetenskapliga studier. Dels har katten flyttat från sin naturliga miljö och påverkar således ekosystemet negativt. Bara i Polen dör 130 miljoner fåglar varje år på grund av att de råkat illa ut i katternas klor.

– Katternas jaktinstinkt stör fåglar, däggdjur, ödlor och ormar som alla råkar illa ut i katternas klor, säger Louise Carlsson på WWF, expert på kattdjur till kanalen.

"Måste värna om naturen"

Louise Carlsson menar att "förslaget" inte är lagstiftat men att debatten i sig är viktig för att starta en diskussion kring vilka skyldigheter kattägare har.

– Vi måste värna naturen och kanske borde det diskuteras om vi kanske ska begränsa tamkattens utevistelse. Carlsson menar att vi måste väcka diskussioner om att katterna inte ska få lov att gå ut till exempel under häckningsperioder och övrig tid förses med halsband som varnar fåglar, säger Lousie Carlsson.

Hon avslutar med att säga följande:

– Vi är beroende av ett fungerade ekosystem för vår välfärd. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!