Fredag 2 Dec
Stockholm

Skottlossning på skola i Ryssland – sju barn bland de döda

Skottlossning på skola i Ryssland
Gärningsmannen ska, enligt polisen, ha burit ett svart plagg med nazistsymboler och en balaklava och hade ingen id-handling på sig. Foto: Russian Investigative Committee/AP/TT

På måndagen öppnade en man i 30-årsåldern eld på en skola i den ryska staden Izjevsk. Över tio personer, däribland sju barn, har dödats i attacken och ett 20-tal uppges vara skadade.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

På måndagsförmiddagen öppnade en man eld på en skola i staden Izjevsk, i delrepubliken Udmurtien i centrala Ryssland, rapporterar bland andra Reuters, som i sin tur hänvisar till statliga medier i landet. 

Enligt flera medier, däribland BBC, ska mannen ha varit beväpnad med två pistoler. På skolan ska det finnas närmare 1 000 elever och ett 80-tal lärare.

"I dag fick polisen besked om en skolskjutning på skola nummer 88 i staden Izjevsk", skriver departementet på meddelandetjänsten Telegram, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Bilder inifrån skolan där en man under förmiddagen öppnade eld. Foto: Russian Investigative Committee
Foto: Russian Investigative Committee

Sju barn miste livet i skolskjutningen – 14 skadades

"13 personer, bland dem sex vuxna och sju barn, dödades på grund av det här brottet", meddelade utredarna i ett uttalande tidigt på eftermiddagen.

14 barn och sju vuxna skadades.

Mannen som misstänks för dådet tog sitt liv i samband med skjutningen.

Gärningsmannen i Ryssland bar plagg med nazistsymboler

Den misstänkte gärningsmannen ska, enligt polisen, ha burit ett svart plagg med nazistsymboler och en balaklava och hade ingen id-handling på sig. Mannen ska senare ha identifierats som en 34-årig tidigare elev på skolan.

Enligt nationalgardet använde han sig av två ursprungligen icke-dödliga vapen som anpassats för skarp ammunition. Enligt Reuters utreder nu Rysslands utredningskommitté mannens misstänkta nazistiska kopplingar.

Motivet är ännu inte känt.

Vladimir Putin sörjer djupt

Kremls talesperson Dmitrij Peskov beskriver skjutningen som ett terrordåd och säger att den ryske presidenten Vladimir Putin sörjer dödsfallen djupt.

Staden Izjevsk har cirka 640 000 invånare och ligger väster om Uralbergen i västra Ryssland, cirka 96 mil öster om huvudstaden Moskva.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.