Nu läcker det i gasledningarna på Nord Stream på fyra ställen
Nu läcker det i gasledningarna på Nord Stream på fyra ställen - Foto: Markus Schreiber/TT

Ny gasläcka upptäckt på Nord Stream – läcker från fyra ställen

En fjärde läcka har upptäckts i Nord Stream 2, utöver de tre läckage som tidigare varit kända.


Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Flera läckor har upptäckts på gasledningarna i Östersjön, både i svensk ekonomisk zon och i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zoner är inte detsamma som territorialvatten.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till måndag. Under tisdagen upptäcktes att Nord Stream 1 också läcker. På onsdagen meddelades ytterligare läckage.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

En säkerhetszon har upprättats för sjö- och flygtrafik som bör hålla avstånd till läckorna på minst fem sjömil (9,3 kilometer) respektive 1 000 höjdmeter.

Det är oklart hur mycket gas som har läckt ut. Enbart Nord Stream 2 beräknas ha innehållit 300 miljoner kubikmeter stillastående gas och danska myndigheter tror att utsläppet kommer att pågå i minst en veckas tid.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, samägs av flera europeiska energibolag men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen. Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Ledningen stod färdig förra hösten men har inte tagits i bruk med anledning av Ukrainakriget.

Läckorna i gasrören Nord Stream 1 och Nord Stream 2 är inte tre, utan fyra. Något som Kustbevakningen klargjorde sent på onsdagen och vilket Svenska Dagbladet var först att rapportera om.

Kustbevakningen, som har fartyg på plats, uppger för TT att två av läckorna är i svensk ekonomisk zon, och två är i dansk ekonomisk zon. Det större av de "svenska" läckagen är på Nord Stream 1, det mindre på Nord Stream 2.

Sjöräddningsledaren: "Inte känd från början"

Men ytterligare säkerhetsåtgärder är inte nödvändiga, säger Maria Boman, sjöräddningsledare vid sjö- och flygräddningscentralen, till Aftonbladet, då läckan enligt henne ligger mellan de två läckor som omfattas av den befintliga varningen i samma område.

– Den var inte känd från början och syntes inte på radar eftersom den är mindre. Kustbevakningen såg den när de åkte med båt och flyg i området. Jag vet inte exakt när men den var i alla fall känd vid lunchtid i tisdags.

Utreder explosionen

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att två explosioner ägde rum på havsbottnen timmar innan läckorna upptäcktes. Men den andra explosionen ger mer komplexa utslag i mätdatan, och det skulle kunna vara fråga om en tredje sprängning som följt tätt på den andra.

– Men det här kan också bara vara reflektioner i geologin som gör att vi ser de här komplicerade vågformerna. Man får fler ekon i det här området, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

– Vi jobbar på det här i dag, men det är inte alls säkert att det går att reda ut på ett enkelt eller snabbt sätt.

Då ska gasläckorna på Nordstream undersökeras

Från danskt håll har man tidigare sagt att gasflödet bör avta eller upphöra på söndag, då ledningarna väntas vara tömda.

– Det stämmer också med vår bedömning, efter kontakter med Nord Stream, säger svenska Kustbevakningens presstalesperson Mattias Lindholm.

På grund av det höga flödet är det i dagsläget för farligt att gå ner och undersöka utsläppsplatserna. Mattias Lindholm kan inte redogöra för när en sådan operation blir möjlig, eller hur planerna för en sådan undersökning ser ut.

Varnar om ryskt hot "Sabotage"

Den gängse uppfattningen, vilket bedömare och myndigheter i flera länder lutar åt, är att läckagen uppstått till följd av medvetna riktade attacker.

Spänningsläget i Östersjöområdet ökar nu ytterligare. Den norska säkerhetspolisen varnar om ökat ryskt hot mot norsk olja och gas. Bland annat handlar det om ökad drönaraktivitet i Nordsjön och om ryska fartyg som kartlägger det norska gasnätverket.

Norge höjer därför säkerheten vid energianläggningar både på land och till havs. I Sverige har kärnkraftsanläggningarna Ringhals och Forsmarks infört "skärpt uppmärksamhet".

"Hotbilden har breddats"

"Hotbilden mot Sverige har breddats och fördjupats och är såväl militär som civil", skriver Säkerhetspolisen, som under onsdagen tog över utredningen om läckagen från svensk polis, i en kommentar.

Samtidigt tillbakavisar Ryssland alla anklagelser kring att de skulle ha varit delaktiga i aktioner som lett till läckagen. President Vladimir Putins och Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att indirekta anklagelser mot Ryssland om sabotage är "förutsägbara, korkade och absurda".

Ryssland har med anledning av läckagen begärt ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd som är planerat att hållas på fredag.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.