Avdelningschef i Danmark förbjuder sina anställda att ladda telefonerna på jobbet
En avdelningschef i Danmark har förbjudit sina anställda att ladda sina telefoner på jobbet och jämför regelbrottet med stöld. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Audun Braastad/Scanpix/TT

Här förbjuds anställda ladda telefonerna på jobbet – vill spara el

När elpriserna skenar är det många som febrilt ser sig om efter sätt att dra ner på energikonsumtionen. En avdelningschef i Danmark har därför förbjudit sina anställda att ladda sina telefoner på jobbet – och menar på att den som bryter mot reglerna är en tjuv.


Tvätta på natten, släck lamporna i rum som inte används eller stäng av golvvärmen. Tipsen för hur man på bästa sätt ska spara in på sin elkonsumtion fullkomligt haglar över svenskarna. På torsdagen presenterade den svenska regeringen ett stödpaket på 55 miljarder – men bara för ena halvan av landet.

Här kan du läsa om hur högkostnadsskyddet för el fungerar och hur mycket kan du få.

En avdelningschef i Frederiksbergs kommun i grannlandet Danmark har dock bestämt sig för att ta sparandet till en helt ny nivå, vilket även Göteborgs-Posten tidigare rapporterat om.

Anställda får inte ladda telefonerna på jobbet

I ett mejl, som avdelningschefen ska ha skickat ut till sina anställda, står att det inte längre är okej, och till och med stöld, att ladda bland annat sina privata mobiltelefoner på jobbet.

"Jag har förstått att det finns en del anställda som laddar sina privata elcyklar, skotrar, olika batterier till telefoner, iPads och liknande. Det är inte tillåtet - faktiskt på samma linje som stöld", ska det ha stått i mejlet enligt K-News som pratat med avdelningschefen.

Anledningen ska vara de höjda elpriserna som, enligt honom, ökar risken att anställda sparar in på sin egna elkonsumtion genom att i stället ladda sina elektronikprylar på jobbet.

– Kommunen har rätt att gå ut och säga att man inte vill det. Det är ett ett mycket fyrkantigt sätt att kommunicera det på, och det kan bli väldigt hårt, speciellt när det gäller mobiltelefoner, säger advokaten Peter Breum till K-News.

Enligt den svenska advokaten Jenny Söberg, som pratat med Studio Ett, räknas det med största sannolikhet inte som stöld att ladda sin telefon på jobbet, då många använder dem i arbetet.

– Men givetvis behöver man ta reda på vad som gäller på sin arbetsplats, säger Söberg till radiokanalen, och förklarar vidare att mycket helt enkelt handlar om sunt förnuft.

El
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.