- Foto: Lee Jin-man/Ahn Young-joon/AP

Svenska Someya, 23, befann sig i området vid dödskaoset i Seoul: "Alla sörjer"

Hundratusentals människor befann sig i Seouls nöjeskvarter Itaewon för att fira halloween under lördagen.​ Svenska Someya, 23, var i området och märkte att det var ovanligt mycket folk på plats, sedan fick hon information om att folk låg livlösa på gatorna.
– Alla sörjer och man märker att det ligger något tungt i luften.


Över 150 personer har dött och ett hundratals skadades i trängselpanik vid halloweenfirandet i Sydkoreas huvudstad Seoul under lördagen. Enligt räddningspersonalen ska de omkomna ha trampats eller klämts ihjäl och de flesta av offren var i 20-årsåldern.

Enligt sydkoreanska myndigheter ska det finnas flera utländska medborgare bland de drabbade, men det finns i nuläget inga uppgifter om att några svenskar ska ha skadats.

Svenska Someya befann sig i Itaewon

Svenska Someya, 23, som bor i staden sedan 1,5 år tillbaka och studerar internationella relationer berättar att hon befann sig i Seouls nöjeskvarter Itaewon under lördagskvällen för att umgås med vänner.

Hon beskriver att området är ett känt område för både inbördingar och utomsocknes, där det kryllar av barer, restauranger, klubbar och underhållning. När Someya skulle promenera till några vänner som befann sig en kvart ifrån henne i området, insåg hon snabbt att det var ovanligt mycket folk på plats.

– Vi insåg hur mycket folk det var på plats när den promenaden tog trippelt så lång tid och man gick nästan konstant in i de som gick framför en, säger Someya till Nyheter24.

"Folk ligger livlösa på bar-gatan"

Someya berättar att det på kvällen rådde festlig stämning och folk hade klätt ut sig och tog bilder med andra utklädda. 

– Det såg normalt ut för att vara Itaewon under halloween. Det var inte förrän vi närmade oss tunnelbanestationen som folk verkade lite mer irriterade av all trängsel och hade svårt att hitta sina vänner.

Hon berättar att hon utöver det inte noterade något märkbart fel men att hon en timme senare fick flera sms från sina vänner som skrev att "folk ligger livlösa på bar-gatan i Itaewon".

– Jag kunde inte riktigt föreställa mig det så första reaktionerna var bara förvirring. Sen såg jag mer information och bilder. Det fortsatte att eskalera under kvällen, det kändes overkligt att se.

Sydkoreas president utlyste nationell sorgeperiod

Sydkoreanska myndigheten skickade direkt ut varningsmeddelanden till personer som befann sig i området- och närområdet.

Enligt Someya fanns det ingen "law enforcement" som polis, säkerhetsvakter eller "crowd control" på plats förrän efter att de började rapportera om att något allvarligt gått fel.

Dagen efter händelsen utlyste Sydkoreas president Yoon Suk-yeol nationell sorgeperiod tills händelsen är under kontroll.

"Ligger något tungt i luften"

– Stämningen är något jag aldrig upplevt i Seoul förut. Alla sörjer och man märker att det ligger något tungt i luften. Det är en stor tragedi och vi tänker på offren och deras familjer. En genomgående utredning har också börjat där man analyserar hur detta kunde ha hänt.

I området berättar Someya att butiker och restauranger nu stängt för tillfället och folk har börjat lägga blommor vid Itaewon-stationen. Sydkoreanska medier håller ständiga uppdateringar om den tragiska händelsen om antal offer och vad som händer i området.

Sydkoreas president Yoon Suk Yeol lägger ut en blomma. Foto: Ahn Young-joon/AP
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.