Vad hade du beställt som sista måltid?
Vad hade du beställt som sista måltid? - Foto: Unsplash

Dödsdömde fången beställde ovanlig sista måltid: "Vackert"

Tänk dig ett scenario där du sitter och väntar på att bli avrättad. Vilken sista måltid hade du valt? De flesta hade nog beställt in en riktig festmåltid, men inte Victor Harry Feguer, som förbryllade alla i närheten med sitt sista val av mat...


Sommaren 1960 hittades läkaren Edward Bartles med ett skott i huvudet på ett majsfält i Illinois, USA.

Victor Harry Feguer dömdes till dödsstraff

Bara några dagar senare greps Victor Harry Feguer i Alabama efter ett tips till FBI. Rättegången resulterade i ett dödsstraff.

Victor Harry Feguer fick vänta i tre år på sin död. 1963, när han var 28 år, blev han den sista federala fången som avrättades i delstaten Iowa genom hängning.

Han lyckades göra ett sista intryck på de i hans närhet. Det var när han fick frågan om vad han ville skulle bli hans sista måltid.

"Det är som en punkt i hans liv"

Victor svarade att han endast ville ha en oliv med kärnan kvar som sista föda. Till vakterna hade han sagt att han hoppades på att det skulle växa ett olivträd från hans grav som tecken på fred.

Fotografen Henry Hargreaves befann sig på plats under Victors sista måltid, då han jobbade på en fotobok som skulle fånga dödsdömda kriminellas sista rätt.

Till CBS News berättade Henry att det var "en polariserande bild":

– Vi tänker på sista måltider, att det handlar om ett frossande, och så beställer han en enda oliv. Det är så enkelt, vackert och definitivt. Det är som en punkt i hans liv.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!