Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hjärnskador skjuter folk in i "mördarzonen"

Nyheter | 27/05/2009 23:50

Har man tappat kontrollen över hjärnan kan det dröja endast ett par timmar innan man mördar.

Forskare i USA har undersökt varför vissa människor plötsligt begår våldsbrott som till exempel mord. Svaret de ger är skrämmande. Har en person bestämt sig för att mörda sker det inte sällan inom några timmar. Efteråt är chansen stor att mördaren inte kommer ihåg var, hur och varför man genomfört dådet.

– Man skulle kunna tro att de skulle ge det en hel del eftertanke, men ibland kan de gå in i en annan värld där deras känslor är helt annorlunda. De får även uppleva det som om de gick på autopilot, säger forskaren Peter Ash som styr över den psykologiska avdelningen på Emory University i Atlanta till CNN.

Mördarläge inom några timmar

En person kan gå från ett normalt tillstånd till mördarläge på några dagar. Ibland dröjer det dock bara ett par timmar. Men har man bestämt sig så anser man att det inte finns någon återvändo menar Lyle Rossiter som arbetar som brottspsykolog i Saint Charles i Illinois.

Varför människor plötsligt "tappar det" och hamnar i psykos är fortfarande oklart. Men det kan bero på både psykologiska faktorer som miljön de vistas i, ångest och händelser som inträffat i de förgångna. Det kan även bero på fysiska faktorer där hjärnskador aldrig kan räknas bort. En studie från 2007 visar att personer med skador på frontalloben oftare begår mord. Frontalloben är den del av hjärnan som kontrollerar rörelse, hämningar, känslor och allmänt beteende.

Men även skador på tinningloben bidrar till våldsbrott. Tinningslobens strukturer kontrollerar rädslor och är den skadad så kan personer tappa rädslan att skada människor.

– Om en person har skador på främre loben, då kanske de inte kan identifiera eller utvärdera rädsla på rätt sätt, säger Roland Segal som även han arbetar som brottspsykolog.

"Bara blåst en säkring"

Fortfarande är det svårt att bestämma vilken av dessa faktorer som till slut fäller avgörandet, men i USA kan man tvinga personer att kontrolleras av psykologer och till och med läggas in på sjukhus om man lider av någon av riskfaktorerna. Två dagar i en sjukhussäng kan ofta leda till att personen lämnar "mördarzonen".

– 48 till 72 timmar för behandling av psykos minskar risken för våld om en person "bara blåst en säkring", säger psykologen Charles Raison.

– Du kan inte hålla människor för evigt, men det är det bästa samhället har just nu.

Skrivet av: