Aleksej Navalnyj var en rysk regimkritiker.
Aleksej Navalnyj var en rysk regimkritiker. - Foto: Paul Zinken/AP/TT och Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Allt om Aleksej Navalnyj: Förgiftning, fängslande och familj

Nyteter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.


När föddes Aleksej Navalnyj?

Aleksej Navalnyj föddes den 4 juni 1976.

Var Aleksej Navalnyj regimkritiker i Ryssland?

Ja, Aleksej Navalnyj var under flera års tid en av Rysslands mest framträdande oppositionsledare. Som regimkritiker blev han, tillsammans med tusentals anhängare, en av Vladimir Putins främsta fiender.

Blev Aleksej Navalnyj förgiftad med novitjok?

I augusti 2020 insjuknade Aleksej Navalnyj ombord på ett flygplan som var på väg till till Moskva från Sibirien. Till en början låg Navalnyj i koma, under två dagars tid, vid ett sjukhus i Omsk, men på begäran av regimkritikerns familj förflyttades han senare till ett sjukhus i Berlin, enligt SVT.

I Tyskland kunde läkare konstatera att Navalnyj förgiftats och senare kunde man slå fast att det var det sovjetutvecklade nervgiftet novitjok som förgiftat oppositionsledare.

I september samma år kunde Navalnyj skrivas ut från sjukhuset.

När fängslades Aleksej Navalnyj?

Aleksej Navalnyj har suttit fängslad sedan 2021 då han, i januari, greps i samband med att han återvände till Ryssland efter sjukhustiden i Tyskland. 

Den 2 februari samma år dömdes han, mot sitt nekande, till tre och ett halvt års fängelse för att ha brutit mot föreskrifter relaterade till en villkorlig dom från 2014. 

År 2022 dömdes han till ytterligare nio års fängelse för "storskaligt bedrägeri" och år 2023 dömdes han till 19 års fängelse för "rehabilitering av nazism" och "uppmaning till extremism", vilket bland andra Aftonbladet rapporterat om. 

Aleksej Navalnyj fängelse – var satt han placerad?

Aleksej Navalnyj avtjänade sitt fängelsestraff på fängelset tillika straffkolonin IK-3 som är beläget i regionen Jamalo-Nentsien i Sibirien.

Hade Aleksej Navalnyj fru?

Aleksej Navalnyj var gift med Julia Navalnaja. När Navalnyj dömdes till nio års fängelse år 2022 skrev Navalnaja följande på Instagram, enligt Expressen:

”Vi har varit tillsammans i mer än 20 år, och år efter år lär vi oss att vara bra föräldrar och bra makar. Trots att vi hela tiden måste kämpa mot påtryckningar kommer vi att bemästra denna vetenskap."

”Jag älskar dig, min käraste person i världen, jag har inte upphört att vara stolt över dig på många, många år.”

Hade Aleksej Navalnyj barn med Julia Navalnaja?

Aleksej Navalnyj och Julia Navalnaja har två barn.

När dog Aleksej Navalnyj?

Den 16 februari 2024 uppgav den ryska kriminalvården att Aleksej Navalnyj avlidit.

”Den 16 februari 2024, i kriminalvårdskoloni nr 3, mådde den dömde A.A. Navalnyj illa efter en promenad och förlorade nästan omedelbart medvetandet”, skrev myndigheten då, enligt Interfax – något som bland andra SVT rapporterade om. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!