Gen gör män till gängmedlemmar

En forskningsrapport länkar våldsamma män till en "krigargen"


Mänskligheten kan ha hittat svaret till världens stora problem med gängkrig, huliganism och fylleslagsmål. En grupp forskare i Florida menar att de hittat genen som gör män till våldsamma, vapenbärande gängbrottslingar.

Enligt forskarna, som leds av flerfaldigt prisbelönta Kevin M Beaver, så bär vissa män en variation av genen monoaminoxidas. Variationen kallas bland annat för "krigargenen" och de som bär på den har en tendens att förena sig samman med kriminella gäng.

–Även om gäng vanligtvis ses som ett socialt fenomen visar vår forskning att den här variationen på MAOA-genen spelar en viktig roll, skriver Beaver i sin studie.

– Tidigare forskning länkar den här genen till olika varianter av antisociala och ofta våldsamma beteenden, men vår forskning bekräftar att den här varianten förutspår gängmedlemskap. Vi har även funnit att olika varianter av den här genen kan ge olika typer av gängmedlemmar där vissa kan bete sig mer våldsamt och använda vapen oftare än andra.

"Krigargenen" sägs påverka kroppens nervsystem och ökar bland annat kroppens dopamin och serotin som i sin tur påverkar människans humör och beteende. En stark krigargen bidrar alltså till mer våldsamma personer som dessutom blir än värre däran när de vistas i våldsamma miljöer.

Studien utfördes sedan man intervjuat och samlat information från över 2500 personer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förberedde kokainsmuggling – hamnanställd döms

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.