Nyheter24
Annons

Listiga knep fick fart på kaffeodlingen

Publicerad: 11 maj 2025, kl. 09:12
Kaffebönorna torkas numera på bord i stället för på marken. På det sättet undviks damm och sten i kaffet. Foto: Vi-skogen

När delar av kaffebranschen är i kris finns det lysande undantag. Med enkla men listiga knep – som nya plantor och bättre hantering – fick kaffeodlare upp produktionen i Tanzania. Av bara farten fick 11 000 personer jobb.

Ämne:

Mango

Under tre år har projektet haft stor betydelse för regionerna Ruvuma, Mbeya och Songwe i Tanzania.

— Vi såg att kaffeproduktionen var låg. Detta berodde på ohållbara metoder för markförvaltning och bristfällig hantering efter skörd, säger Rashid Malaya, som varit ansvarig för projektet.

Bättre plantor

Bland annat försågs småbrukare med bättre kaffeplantor, av en sort som både är mer klimattålig, mognar snabbare och står emot vissa sjukdomar.

Ett numera välskött kaffeplantage i Mbinga i Tanzania. 400 000 kaffebönder finns i Tanzania, som producerar omkring 1,5 miljoner kaffesäckar per år.
Ett numera välskött kaffeplantage i Mbinga i Tanzania. 400 000 kaffebönder finns i Tanzania, som producerar omkring 1,5 miljoner kaffesäckar per år.
Annons

Nya gårdar etablerades också på 2 572 hektar som fick ta del av plantorna.

— Jag har över 5 000 plantor som jag satt i tre omgångar, vilket skapat inkomster och fördelar för mig, säger Ferdinand Ndunguru, en av bönderna som deltagit i satsningen, i ett videoklipp.

Kaffebonden Ferdinand Ndunguru i Kimuli tjänar mer pengar med de nya plantorna och odlingsmetoderna.
Kaffebonden Ferdinand Ndunguru i Kimuli tjänar mer pengar med de nya plantorna och odlingsmetoderna.

På kaffegårdarna utbildades också de anställda i hur man kan hjälpa odlingarna genom att plantera träd. I vissa fall rör det sig om fruktträd som avokado och mango, i andra fall träd tänkta som timmer. Förutom att skugga kaffet skyddas grödorna även från vind, erosion och bidrar till jordens näringsbalans.

Färre undernärda

Annons

Resultaten lät inte vänta på sig. På tre år ökade den genomsnittliga skörden per träd från 0,4 till 0,6 kilo per träd, och produktionen från 24 400 ton till 33 200 ton. Dessutom ökade också priset som bönderna kunde sälja sitt kaffe för med över 40 procent, dels till följd av högre kvalitet, dels på grund av stigande priser på kaffe på världsmarknaden.

11 329 arbetstillfällen skapades, och undernäringen nästan halverades i regionen.

Kelvin Mmbunda undersöker en kaffeplanta i byn Kumuli.
Kelvin Mmbunda undersöker en kaffeplanta i byn Kumuli.

Ihållande effekter

Nu är projektet avslutat, men Rashid Malaya tror att de positiva förändringarna kommer att bestå. Kaffeproduktionen väntas öka med ytterligare 50 procent, när plantorna hunnit växa till sig.

— Jag tror helt klart att det kommer att ha en stor påverkan i landet, säger han och berättar att han nyligen träffade på en bonde som planterat träd i sina odlingar.

— Det var underbart att se hur han hade lärt sig av en annan bonde och själv börjat anpassa sig. Så vi har dessutom skapat en spridningseffekt.

Fakta: Kaffeprojekt med svenskt stöd

Kaffeutvecklingsprojektet Code-P pågick mellan juni 2020 och maj 2024. Målet var att utveckla hela värdekedjan för kaffe, med fokus på småbönder i regionerna Ruvuma, Mbeya, och Songwe i Tanzania.

Enligt slutrapporten ledde projektet till kraftigt ökad produktivitet, att 11 000 arbetstillfällen skapades och att kaffekvaliteten förbättrades.

Projektet har genomförts med stöd av biståndsorganisationen Vi-skogen och är finansierat av Sida och EU-medel.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons