Nyheter24
Annons

Hjälparbetare i Gaza: Mina barn är traumatiserade

Publicerad: 20 maj 2025, kl. 06:16
Uppdaterad: 20 maj 2025, kl. 07:50
Mohammed Mansour arbetar för hjälporganisationen Rescue i Gaza, där han bor tillsammans med sin familj. Foto: Osama Fayez/International Rescue Committee

Rapporterna om hunger och svälthot i Gaza avlöser varandra. Matförråden står tomma och vårdsystemet har kollapsat. Hjälparbetaren Mohammed Mansour i Gaza stad är orolig för sina barn. Jag kan inte skydda dem på ett bra sätt, och jag kan inte lova dem att det här kommer att få ett slut.

Mohammed Mansours barn sover dåligt på grund av ljudet från explosioner och drönare. De gråter varje natt, säger han till TT.

— Vi kan attackeras i ett flyganfall när vi sover, när vi går ut för att köpa mat. Jag är orolig för deras utbildning och det finns inget utrymme för glädje, underhållning eller lek. Mina barn är, om jag ska vara ärlig, känslomässigt och psykiskt traumatiserade på grund av förhållandena här.

Hans äldsta dotter är åtta år och har inte kunnat gå i skolan sedan kriget bröt ut hösten 2023. Den yngre dottern föddes för ett och ett halvt år sedan, under kriget.

Familjen har precis som de flesta andra Gazabor tvingats lämna sina hem i takt med att Israel beordrat massevakueringar under kriget, som började med terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023.

Mohammed Mansour jobbar från ett skadat internetkafé i Gaza stad. Organisationen Rescue arbetar bland annat för att förbättra fysisk och psykisk hälsa i Gaza.
Mohammed Mansour jobbar från ett skadat internetkafé i Gaza stad. Organisationen Rescue arbetar bland annat för att förbättra fysisk och psykisk hälsa i Gaza.
Annons

Tomma marknader

Mohammed Mansour arbetar som näringsexpert för hjälporganisationen International Rescue Committee. Organisationens arbete har försvårats avsevärt på grund av att hjälpsändningar med flera ton förnödenheter inte släpps in i Gaza.

— Trots de svåra utmaningarna har vi kunnat fortsätta ge livräddande hjälp med vår personal på plats och genom vårt stöd till lokala palestinska organisationer.

Bagerier och soppkök har tvingats stänga eftersom det inte finns ingredienser att baka och laga mat på, men det är inte bara brist på mat i Gaza. Det saknas även rent vatten, vård och tak över huvudet. Nästan alla sjukhus har stängt och marknaderna står tomma. Den mat som finns har få råd med.

— Vissa varor finns, men priset har tiofaldigats, man kan knappt föreställa sig vad ett kilo mjöl kostar så folk i Gaza har inte råd med de livsmedel som faktiskt finns, säger Mohammed Mansour.

"Inga säkra platser"

I söndags meddelade Israel att en begränsad mängd hjälpsändningar kan släppas in via privata säkerhetsföretag. Mohammed Mansour vill i stället se en vapenvila som håller, så att nödvändig hjälp kan nå de mest utsatta.

Han har sökt sig till ett kafé för att få tillgång till el för att kunna svara på TT:s frågor.

— Tyvärr finns inga säkra platser i Gaza. Inga byggnader, inga sjukhus, inga FN-byggnader, inga härbärgen, inte heller tälten är säkra. Den israeliska sidan har sagt att det här är ett humanitärt område, men det finns inga säkra platser i Gaza.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons