Under det senaste året har cirka 300 kommunanställda i Köpenhamn fått testa nya sätt att fördela sin arbetstid. Försöket var frivilligt och gick ut på att de själva fick bestämma mer över sina arbetstider. Det kunde till exempel handla om att jobba fyra längre dagar i veckan, eller att spara tid för att vara ledig var tionde dag, något som Dr skriver om.
Testet gjordes på utvalda arbetsplatser inom kommunen och responsen har varit tydlig. En stor majoritet av deltagarna uppgav att deras motivation ökade, och många upplevde också att de fått bättre balans mellan jobb och fritid. En del berättade att helgen kändes mer meningsfull när den varade lite längre.
Potential för bättre service
Försöket visade dessutom att flexiblare arbetstider inte bara gynnar personalen. På vissa håll har servicen till medborgarna också förbättrats. Till exempel kunde en barn- och ungdomstandklinik hålla öppet längre tack vare att personalens scheman anpassades. Det gjorde det enklare för elever att gå till tandläkaren utan att missa lektioner – och föräldrar slapp ta ledigt från jobbet.
Kommunen konstaterar i en rapport att det finns potential för både bättre arbetsmiljö och bättre service om fler får möjlighet till flexibla arbetstider.
Vill bredda satsningen
Efter det positiva utfallet vill flera politiker nu rulla ut modellen till hela kommunen. Troels Christian Jakobsen från Alternativet, som låg bakom förslaget, säger att det handlar om att ge människor mer frihet.
– Vi har fått goda erfarenheter av vad som fungerar och vad som inte gör det. Nu kan vi erbjuda det till alla anställda, säger han.
Även Venstre, det danska liberala partiet, ställer sig bakom idén. Partiets borgmästare för sysselsättning och integration, Jens-Kristian Lütken, hoppas att flexibla scheman kan göra kommunen mer attraktiv som arbetsgivare och samtidigt minska sjukfrånvaron.