Algen Karenia mikimotoi, som skadar fiskars gälar och kväver dem, täckte 4 400 kvadratkilometer när den först observerades i mitten av mars.
Medan myndigheterna i delstaten South Australia hade hoppats att blomningen skulle skingras, har den i stället spridit sig i området. Australiens regering skjuter till pengar för att hantera algerna och delstaten håller krismöte om problemet på tisdagen.
En värmebölja i havet i området ska till stor del ha avtagit, men fortsätter i vissa djupare vatten.
”Massdöd”
— Det är svårt att överdriva hur extremt allvarlig den här miljökrisen med algblomning är i South Australia, säger marinbiologen Adriana Verges vid University of New South Wales till AFP.
— Vi talar om omfattande massdöd av nästan 500 olika marina arter. Det är fullständigt förödande.
Ian Mitchell, som driver en fiskmarknad i Adelaide, säger att vissa inte har fått någon fångst sedan april.
— Det är det värsta jag har sett, säger han till tv-kanalen ABC.
— Jag pratar med fiskare varje dag, och de gråter i telefon.
Näringsrikt avloppsvatten från översvämningar och ovanligt höga havstemperaturer anses ligga bakom algblomningen.
Varningssignal
Historiskt sett kan det ta år för fiske- och vattenbruksnäringar att återhämta sig från sådana algblomningar, enligt Paul Gamblin, chef för miljöorganisationen Australian marine conservation society.
— Det är en enormt blinkande röd varningssignal om att klimatförändringarna har kommit till Australien och orsakar stora konsekvenser, säger han till AFP.
South Australia har aldrig tidigare upplevt en giftig algblomning som varit så här stor och pågått så här länge.
Strandbesökare uppmanas att undvika att bada i vatten som är missfärgat eller skummande, då det kan irritera huden och påverka andningen.