Läget trappades upp i slutet av maj i år när en kambodjansk soldat dödades efter sammandrabbningar vid gränsen, vilket fick relationen de båda länderna emellan att nå en bottennivå. Båda sidor hävdade att de agerade i självförsvar.
Striderna trappades ned, men både thailändska och kambodjanska myndigheter fortsatte implementera eller hota med åtgärder. Läget förblev därav infekterat. Thailand beslutade att införa hårda restriktioner vid gränsen, där nästan ingen tilläts att passera.
Kambodja å sin sida svarade med att förbjuda thailändska filmer och tv-program samtidigt som importen av thailändska varor som frukt och bränsle stoppades.
”Farbror”
I ett försök att kyla ned spänningarna talades Thailands premiärminister Paetongtarn Shinawatra och Kambodjas tidigare ledare Hun Sen vid i mitten av juni.
I en läckt inspelning av samtalet hörs den thailändska ledaren kalla Hun Sen för ”farbror” och refererar till militärchefen i nordöstra Thailand som hennes ”motståndare”, något som fick hård kritik i landet där militären alltjämt har stort inflytande.
Paetongtarn stängdes av i väntan på en utredning efter det läckta samtalet och regeringskrisen i landet blev ett faktum. Själv har hon hela tiden hävdat att det var en förhandlingstaktik.
80 mil gräns
De sydostasiatiska grannländerna delar mer än 80 mil av landgräns och konflikten sträcker sig tillbaka till en karta från 1907 som det franska kolonialstyret i Kambodja tog fram. Kambodja har använt kartan för att göra anspråk på territorium, medan Thailand hävdar att kartan är felaktig.
Gränskonflikten har – trots flera försök – inte nått en diplomatisk lösning och så sent som 2011 eskalerade spänningarna. Då dog minst 15 människor och tusentals civila tvingades fly.