Här mals kycklingarna levande

Smygfilmen visar chockerande hemskheter mot djur.


Det är den amerikanska djurrättsorganisationen Mercy for Animals som smygfilmat videon på en kycklingfabrik i USA. En av deras anställda lyckades få jobb på anläggningen och dokumenterade under två veckors tid de övergrepp som pågick mot djur.

När nu filmen kommit ut i media har den skapat ett ramaskri. På videoklippen visas hur kycklingar ligger och dör på fabriksgolven, kastas av rullband och mals levande i stora maskiner. Något som fått tusentals konsumenter att reagera världen över.

Det ansvariga företaget Hy-Line lovar nu att se över sina rutiner men påpekar också att nedmalning av levande kycklingar är en vedertagen process i branschen.

Enligt djurrättsorganisationen Mercy for Animals mals över 200 miljoner tuppkycklingar ner för att de inte kan lägga ägg och inte heller växer tillräckligt snabbt för att vara lönsamma som köttproduktion.

– Det finns tyvärr inget sätt att få fram ägg som producerar bara hönor. Om någon har behov av 200 miljoner tuppkycklingar så är vi glada att kunna erbjuda dem till någon som vill. Men vi kan inte hitta någon marknad, inget behov, säger Mitch Head, talesman för USA:s förenade äggproducenter enligt Huffington Post.

Metoden att mala ner tuppkycklingar används även i Sverige.

– Den metoden är godkänd av Djurskyddsmyndigheten (I dag Jordbruksverket red. anm). Den består av roterande knivar och det händer väldigt fort och handlar främst om dagsgamla kycklingar, säger Enisa Miljanic, djurskyddsexpert på Jordbruksverket.

– Det handlar om stora anläggningar och stora mängder. Självklart kan man använda andra metoder.

Vilka andra metoder?

– Att man vrider nacken på dem, slag mot huvudet eller kväva dem med koldioxid. Det gäller dock bara om det är få och ibland sjuka djur.

Vilka kycklingar är det som avlivas?

– Det är tupparna för i en produktion där man vill ha värphöns behövs inte tuppar. De är inte önskvärda.

Enligt Enisa Miljanic på Jordbruksverket förekommer nedmalning av icke önskvärda fjäderfän främst inom äggproduktion. Och statistik från Svenska Ägg visar att drygt sex miljoner tuppkycklingar avlivas på detta sätt i Sverige årligen.

Vad händer med resterna?

– De används som minkfoder. Huvudsakligen foder till andra djur.

Och om man som konsument inte vill stödja det här, finns det alternativ?

– Det finns inga alternativ. Metoderna är tillåtna, säger Enisa Miljanic, djurskyddsexpert på Jordbruksverket till Nyheter24.

Kolla in videon nedan. Klicka på klippet. Känsliga läsare varnas!

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!