Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Raúl Castro lämnar ön

Nyheter | 01/11/2008 00:36

President Castro ger sig av på sin första utlandstripp – till Brasilien (TT).

President Ral Castro ska ge sig av på sin första utlandstripp. Kubas ledare deltar i ett toppmöte i Brasilien i december, sade president Lula da Silva i Havanna på fredagen.

Ral Castro har inte lämnat Kuba sedan han tog över efter storebror Fidel sommaren 2006.

Under sitt Havannabesök uppges den brasilianske presidenten även ha träffat 82-årige Fidel Castro, som inte visat sig offentligt sedan det akuta sjuktillbudet för drygt två år sedan. Enligt Ral Castro skulle Lula och Fidel småprata i en kvart, men mötet kom att vara i två timmar.

Såväl Lula da Silva som Ral Castro deltog när en överenskommelse undertecknades om att den statliga brasilianska oljejätten Petrobras ska hjälpa Kubas motsvarighet Cuba Petróleo, eller Cupet, att leta olja på havsbottnen.

Cupet hävdade häromveckan att nya beräkningar av havsbottnens tillgångar gör att landets oljereserv kan uppgå till minst 20 miljarder fat. Det är fyra gånger så mycket som tidigare sagts och kan om det stämmer föra upp Kuba på topplistan över världens oljeproducenter.

Toppmötet som Ral Castro nu uppges ha tackat ja till äger rum utanför Salvador de Bahia den 16-17 december.

Skrivet av: