FN-majoren som låg runt får sparken

Försvarsmakten anser att han mycket omdömeslöst brustit i sitt säkerhetstänkande.


FN-majoren tog till flaskan och sängen. Nu får han sparken. Nyheter24 har tidigare rapporterat om en svensk FN-major vid Försvarsmaktens utlandsstyrka i Kongo som söp och låg runt. Han ska ha "höggradigt berusad ha tagit med sig en kvinna ur lokalbefolkningen till sitt sovrum". Nu står det klart att han får sparken från Försvarsmakten.

Det var i början av sommaren 2009 som FN-majoren anmäldes av sin egen chef, generallöjtnant Anders Wireskog, då han varit "mer berusad än lämpligt". Kvinnan han hade med sig ska, efter att hon påträffats i huset, ha vägrat lämna det hus FN-majoren och Wireskog befann sig i staden Goma. Wireskog ska då ha behövt tillkalla vakter.

– Vakterna försökte också att förmå kvinnan att lämna vår bostad men hon fortsatte att vägra varvid ett smärre handgemäng uppstod. Kvinnan, som verkade kraftigt berusad, blev tvingad att lämna rummet, förklarar Wireskog.

Kvinna ville dessutom ha pengar.

– Bråket fortsatte ute på vår tomt. Hon vägrade lämna vårt område och krävde pengar för att ge sig av. Dessutom krävde hon att vi skulle ge henne skjuts till ett visst hotell i stan, för mig oklart vilket, något vi vägrade.

Mitt bland all tumult befann sig den fulle majoren.

– Majoren var vid tillfället kraftigt berusad och uppfyllde definitivt inte kravet på tjänstebarhet, uppger generallöjtnant Wireskog.

Förnekar allting

Försvarsmaktens personalansvarsnämnd anser nu att majoren agerat mycket omdömeslöst samt brustit i sitt säkerhetstänkande, med tanke på att det är viktigt att upprätthålla lokalbefolkningens respekt for den svenska personalen.

Majoren har både förnekat att han var berusad samt att han planerat att ha en sexuell relation med kvinnan.

"XX XX har vidare förnekat att han haft eller haft någon avsikt att ha någon sexuell relation till kvinnan, Han hade träffat kvinnan på en bar under kvällen och när han lämnade baren hade hon mer eller mindre tvingat sig med till hans bil och sedan till hans bostad där hon ville besöka toaletten", skriver Jan Salestrand, ordförande för personalansvarsnämnden på Försvarsmakten.

Köper inte bortförklaringarna

Salestrand menar att förklaringen inte är acceptabel.

"Vad XX XX anför om att kvinnan tvingat sig med till hans rum kan inte heller förtjäna någon tilltro eftersom XX XX vid flera tillfällen, inte minst när de passerade vakten, måste ha haft möjlighet att påkalla hjälp att avhysa kvinnan.

"Mot bakgrund av att de etiska reglerna och uppförandekoden bland annat har till syfte att upprätthålla lokalbefolkningens respekt for den svenska personalen måste XX XX, särskilt med den erfarenhet han har från tidigare internationell tjänstgöring ha insett konsekvenserna av sitt agerande".

Uppsägningstiden är på tre månader.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!