Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Israel erkänner att man tagit palestinska organ

1 av 2

Nasser Ishtayeh/AP/Scanpix

2 av 2

Khalil Hamra/AP/Scanpix

Nyheter | 21/12/2009 11:41

Erkänner att organ plockats ur döda palestinier utan att de anhöriga tillfrågats.

Enligt brittiska The Guardian medger Israel nu att de plockat organ ur liken från döda palestinier utan att fråga eller informera de dödas anhöriga.

Det är i en tevedokumentär där doktor Yehuda Hiss intervjuas som avslöjandet kommer. Yehuda Hiss var tidigare chef för kriminaltekniska institutet i Abu Kabir.

Intervjun gjordes redan år 2000 men släpps först nu, mycket på grund av det infekterade bråk som blossat upp sedan Aftonbladet publicerade Donald Boströms artikel om israelisk organstöld.

I dokumentären medges att hud, hornhinnor, hjärtklaffar och ben från kroppar tillhörande soldater från såväl israeliska soldater, palestinier som utländska arbetare tagits.

Oftast utan tillstånd från anhöriga.

– Vi började skörda hornhinnor ... Det gjordes mycket informellt. Vi bad inte om tillstånd från familjerna, säger Yehuda Hiss enligt Guardian.

Den israeliska militären bekräftar att ett sådant program fanns, men säger att "de här aktiviteterna upphörde för ett decennium sedan och det händer inte längre".

Ingen medger dock att Israel skulle ha dödat paletstinier för att stjäla deras organ.

Yehuda Hiss tvingades lämna sin chefsposition 2004 när de första rapporterna om organstöld kom, men han arbetar fortfarande kvar på det kriminaltekniska institutet.

Se TV2:s inslag om organhärvan, på hebreiska, genom att klicka här.