Tisdag 27 Sep
Stockholm

Obama om terrorattacken: "Systemet har misslyckats"

Barack Obama är missnöjd med USA:s underrättelsearbete i samband med kapningsförsöket på juldagen.
Barack Obama är missnöjd med USA:s underrättelsearbete i samband med kapningsförsöket på juldagen. Foto: Alex Brandon/AP/Scanpix

Det misslyckade juldagsattentatet mot ett amerikanskt flygplan visar också att systemet har misslyckats, menar presidenten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

WASHINGTON. President Barack Obama sa på tisdagskvällen att amerikansk underrättelsetjänst i stort har varit mycket framgångsrik, men att kapningsförsöket på juldagen visar att "systemet misslyckats" på ett avgörande sätt.

- När en misstänkt terrorist kan gå ombord ett plan med sprängämnen på juldagen har systemet misslyckats på ett potentiellt katastrofalt vis, sa Obama under en presskonferens i Vita huset.

USA:s underrättelsevärld hade snappat upp ett antal "röda flaggor" - det vill säga varningshöjande uppgifter - innan attacken, sa presidenten, men ändå inte fått ihop informationen.

- Det här var med andra ord inte ett misslyckande med att samla in information utan ett misslyckande vad gäller att sammanfoga och förstå de underrättelser vi redan hade, sa Obama.

- Det är inte acceptabelt och jag tänker inte tolerera det, avslutade president Barack Obama.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.