1 av 6
- Foto: PATRICK FARRELL/AP/Scanpix
Men sedan jordbävningen har 3 000 fångar flytt landets fängelser. Bland dem många gängledare.
2 av 6
Men sedan jordbävningen har 3 000 fångar flytt landets fängelser. Bland dem många gängledare. - Foto: BRENNAN LINSLEY/AP/Scanpix
En ung man fångas in av en haitisk polis sedan han försökt fly från statsfängelset i Port-au-Prince.
3 av 6
En ung man fångas in av en haitisk polis sedan han försökt fly från statsfängelset i Port-au-Prince. - Foto: Ramon Espinosa/AP/Scanpix
Nu är de på väg tillbaka till kåkstaden Cité Soleil.
4 av 6
Nu är de på väg tillbaka till kåkstaden Cité Soleil. - Foto: ARIANA CUBILLOS/AP/Scanpix
FN-soldater hjälpte till att placera gängledarna i fängelse 2007.
5 av 6
FN-soldater hjälpte till att placera gängledarna i fängelse 2007. - Foto: ARIANA CUBILLOS/AP/Scanpix
Men kåkstadens invånare har ingen lust att åter hamna i deras våld. Och har tagit lagen i egna händer.
6 av 6
Men kåkstadens invånare har ingen lust att åter hamna i deras våld. Och har tagit lagen i egna händer. - Foto: ARIANA CUBILLOS/AP/Scanpix

Haitis gängledare hotar med hämnd

Katastrofskalvet var en naturkatastrof som utlöste också en helt och hållet mänskligt driven ondska. Men i kåkstaden Cité Soleil jagar dess fattiga invånare bort brottslingarna av egen maskin.


PORT-AU-PRINCE. När jordbävningen skakade Haiti raserades inte bara presidentpalats och stadion i den haitiska huvudstaden. Också landets fängelser dukade under för trycket.

Och då passade Haitis farligaste brottslingar - gängledarna från den ökända stadsdelen Cité Soleil - solstaden - i Port-au-Prince.

- Många av dem har svurit på att det första de ska göra i frihet är att ha ihjäl poliser och domare, säger svenske FN-arbetaren Andreas Holmgren till Expressen.

Gängledarna jagas bort

Men gängledarna är inte välkomna. Och i kåkstaden Cité Soleil hotas de själva av hämnd.

Cité Soleils invånare har organiserat sig och förrymda fångar som setts på gatorna har jagats därifrån. Eller fångats in och dödats.

- Vi har så mycket problem här efter jordbävningen, vi har så lite mat, vatten och medicin, att vi inte kan med ännu ett problem, säger Caries Rubens, 26, till Guardian.

Farligast på jorden

Cité Soleil bar redan innan skalvet rykte om sig att om vara en av de farligaste platserna på jorden.

Och för dess drygt 300 000 invånare innebar mördarbävningen inte bara omedelbar död och förstörelse. De har dessutom fått oönskade återbesök av forna tiders plågoandar - gangsterledarna som tidigare satt i tryggt förvar bakom lås och bom.

Tillbaka till ruta ett

Många av de värsta gangsterbossarna har suttit i statsfängelset i Port-au-Prince sedan 2007 när FN tillsammans med den haitiska regeringen lanserade en stor offensiv mot de kriminella gängen.

- Läget såg ut att kunna bli hyfsat, men efter jordbävningen är det tillbaka till före ruta ett, säger svenske Andreas Holmgren, som jobbar med säkerhet vid FN-högkvarteret i Haiti och som deltagit i operationerna mot gängen, till Expressen.

Efter förra veckans jordbävning lyckades så många som 3 000 fångar fly statsfängelset.

Polisen: Döda dem!

Och invånarna i Cité Soleil uppmanas till och med av polisen i högtalarmeddelanden att ta lagen i egna händer.

- Om ni inte dödar brottslingarna så kommer de tillbaka allihop.

Huvudstadens polisstyrkor har helt enkelt inga resurser att själva löser problemen. Och de poliser som finns kvar efter katastrofskalvet är själva måltavlor för brottslingarna.

 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!