- Foto: RFSU.SE

Dagen efter-pillret som räcker fem dagar

Nytt piller effektivt längre.


Skotska forskare har gjort omfattande tester och upptäckt att ett visst akut-p-piller, så kallat dagen efter-piller, ger skydd mot graviditet i hela fem dagar efter sex.

Tidigare dagen efter-piller har fungerat i maximalt 72 timmar.

Läkemedlet finns redan på marknaden i Storbritannien men är till skillnad från vanliga akut-p-piller inte receptfritt.

Brittiska graviditetsrådgivningen välkomnar preparatet i kampen mot oönskade graviditeter:

– Det håller möjlighetsfönstret öppet längre än traditionella dagen efter-piller, säger taleskvinnan Ann Furedi till BBC.

Hon poängterar dock att tillgängligheten och priset är helt avgörande och tror inte att det kommer användas på bred front förrän det blir receptfritt.

Femdagarspiller finns på den svenska marknaden men är helt nytt och recepbelagt också här.

/
Senaste nytt

Mildare björkpollensäsong – på kort sikt

Danske Bank: Vi går mot bättre tider

Det värsta är förbi. Hushållens köpkraft ökar igen och konsumtionen bedöms ta fart. En hyfsat stabil arbetsmarknad och ökade reallöner bidrar till det, enligt Danske Banks nya konjunkturrapport som lyfter den svenska BNP-prognosen till 1,5 procent i år.

Två skadade i explosion på Lidingö

Två personer har fått lindriga skador i samband med en detonation utomhus vid ett flerfamiljshus i Larsberg på Lidingö utanför Stockholm. Explosionen inträffade strax före fyratiden på tisdagsmorgonen.

Tre knivskadade i Skellefteå

1 timme sedan
Tre män i 20-årsåldern har förts till sjukhus efter att ha blivit skurna, förmodligen med en kniv, i Skellefteå. Polisen har gripit en misstänkt, en man i samma ålder som de skadade.

Gäng försöker ta kontroll över flygplats i Haiti

1 timme sedan
Tungt beväpnade gäng öppnade på måndagen eld mot polis och soldater i ett försök att ta kontroll över Haitis största flygplats, Toussaint Louvertures, som stängdes till följd av händelserna.

Blandat på Asiens börser

1 timme sedan
Utvecklingen på de ledande börserna i Asien var blandad i förmiddagshandeln på tisdagen.