Holland hyr ut ett fängelse till Belgien.
Holland hyr ut ett fängelse till Belgien. - Foto: Marc Femenia/SCANPIX

Hyr ut ett helt fängelse

Att utöka inkomsterna genom att hyra ut ett rum är knappast något nytt. Men nu tar Holland ett nytt grepp genom att hyra ut ett fängelse till grannlandet Belgien.


TILBURG. I Holland står flera fängelser tomma. I grannlandet Belgien är de överfulla.

Det var Hollands förra premiärminister Herman van Rompuy som såg sambandet och kläckte den unika idén att hyra ut ett helt fängelse.

Under 2010 kommer Belgien att hyra 500 fängelseplatser av Holland för cirka 300 miljoner kronor.

Under februari kommer belgiska brottslingar att förflyttas över gränsen till Holland. Och enligt Hollands justitieminister Nebahat Albayrak, så är det glada fångar som flyttas till fängelset i Tilburg.

- Vad jag förstår så är de flesta människor som valts ut för förflyttning till fängelset i Tilburg nöjda och jag har också hört flera som är besvikna för att de inte blivit utvalda, säger Nebahat Albayrak enligt Reuters.

Belgien har sedan en längre tid problem med överbelastning på fängelserna. I dagsläget är 10 400 belgare dömda till fängelsestraff, men det finns bara 8 400 platser.

Dessutom är flera belgiska fängelser omoderna. 20 av 32 fängelser byggdes under 1800-talet.

Uthyrningen kommer att gälla under ett år med möjlighet till förlängning. Under tiden kommer Belgien att bygga nya fängelser.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.