Måndag 28 Nov
Stockholm

Hyr ut ett helt fängelse

Holland hyr ut ett fängelse till Belgien.
Holland hyr ut ett fängelse till Belgien. Foto: Marc Femenia/SCANPIX

Att utöka inkomsterna genom att hyra ut ett rum är knappast något nytt. Men nu tar Holland ett nytt grepp genom att hyra ut ett fängelse till grannlandet Belgien.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

TILBURG. I Holland står flera fängelser tomma. I grannlandet Belgien är de överfulla.

Det var Hollands förra premiärminister Herman van Rompuy som såg sambandet och kläckte den unika idén att hyra ut ett helt fängelse.

Under 2010 kommer Belgien att hyra 500 fängelseplatser av Holland för cirka 300 miljoner kronor.

Under februari kommer belgiska brottslingar att förflyttas över gränsen till Holland. Och enligt Hollands justitieminister Nebahat Albayrak, så är det glada fångar som flyttas till fängelset i Tilburg.

- Vad jag förstår så är de flesta människor som valts ut för förflyttning till fängelset i Tilburg nöjda och jag har också hört flera som är besvikna för att de inte blivit utvalda, säger Nebahat Albayrak enligt Reuters.

Belgien har sedan en längre tid problem med överbelastning på fängelserna. I dagsläget är 10 400 belgare dömda till fängelsestraff, men det finns bara 8 400 platser.

Dessutom är flera belgiska fängelser omoderna. 20 av 32 fängelser byggdes under 1800-talet.

Uthyrningen kommer att gälla under ett år med möjlighet till förlängning. Under tiden kommer Belgien att bygga nya fängelser.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.