Ny Sydafrikansk president utsedd

ANC andreman Kgalema Motlanthe tillförordnad president i Sydafrika. (TT)


Det sydafrikanska regeringspartiet ANC har utsett partiets andreman Kgalema Motlanthe till tillförordnad president i Sydafrika sedan Thabo Mbeki i praktiken fick sparken i helgen.

Kgalema Motlanthe, som redan sitter i regeringen, kommer att verka som tillförordnad president till dess att allmänna val hålls i landet om sju månader.

Formellt måste Kgalema Motlanthe godkännas av parlamentet.

Att be Thabo Mbeki avgå var ett av de svåraste beslut som ANC någonsin tagit, men det togs för att hjälpa Sydafrika framåt. Det sade Jacob Zuma när han framträdde offentligt för första gången sedan Mbekis avgång.

Den ekonomiska politiken kommer att bli oförändrad, sade den nye ANC-ledaren på en presskonferens i Johannesburg. Eftersom det inte är ett partibyte utan bara byte av ledning för regeringen så räknar man med en smidig övergång, sade han.

Ingen av ministrarna i den sydafrikanska regeringen har ännu lämnat sina poster till följd av att president Thabo Mbeki lämnat in sin avskedsansökan.

Det sade ANC-ledaren Jacob Zuma på måndagen.

Det har inte varit några ministrar som informerat oss om att de kommer att avgå, sade Zuma till medier på plats i Sydafrika.

Uttalandet kom efter att de senaste dagarna politiska turbulens i Sydafrika skapat rykten och oro om att flera ministrar planerade att avgå tillsammans med Mbeki.

Det var på måndagseftermiddagen oklart när parlamentet ska godkänna den tillträdande presidenten Kgalema Motlanthe.

Motlanthe ska bli president - inte interrimpresident - utan republikens president fram till dess att val hålls, sade en talesman för regeringspartiet ANC:s parlamentsgrupp när det stod klart att partiet utsett sin andreman till den tunga posten.

Den 59-årige Kgalema Motlanthe var "minister utan portfölj" i Mbekis regering och hans uppgift har i stort sett gått ut på att förbereda en mjuk övergång mellan en regeringsadministration till en annan.

Men ursprungligen var planen att Mbeki skulle ersättas efter valet 2009 - då han suttit sin valperiod ut.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Finlands president: Tala mindre om krig

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Rekordvinst för Spotify – på 18-årsdagen

Strömningstjänsten Spotify – en av årets vinnare på Wall Street – redovisar en rekordhög vinst för årets första kvartal. Och försäljningsprognosen för andra kvartalet ser starkare ut än väntat. Men antalet abonnenter hänger inte med uppåt så snabbt som bolaget räknat med.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.