Onsdag 17 Aug
Stockholm

De torterar varandra i teve

1 av 2
2 av 2

Fransk teve tar realitykonceptet till nya nivåer. Deltagarna får tortera varandra med elchocker. Se trailern längst ner i artikeln.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I det franska teveprogrammet - Le jeu de la morte - Dödsleken - utsätter deltagarna varandra för tortyr med elchocksbehandling.

Det är med inspiration av psykologernas så kallade Milgramexpermient som på 1960-talet genomförde liknande tester för att utreda vad som kan få människor att begå massmord på order.

Tävlingen går ut på att deltagarna ställer frågor till vad de tror är en annan deltagare. Om deltagaren svarar fel får de chocka honom med 460 volt.

I Le jeu de la morte fortsatte 81 procent av deltagarna att elchocka personen, trots att denne bönat och bett om nåd. Och till slut låtsats dö.

– De ville inte göra det, de försökte övertyga den auktoritära personen om att de borde sluta, men de klarade inte av att göra det, säger Christophe Nick, en av producenterna, till AFP.

64 av 80 deltagare utsatte personen för elchocker till dess att han skenbart dog. Enligt nyhetsbyrån Reuters garvade deltagarna vid åtminstone ett tillfälle under programmets gång.

– Jag var orolig för deltagaren, men samtidigt rädd för att förstöra programmet, säger en av dem till AFP.

Och en deltagare, vars judiska förfäder satt i koncentrationsläger, förvånades över att den moraliska vaccineringen inte satt starkare hos henne.

– Jag har alltid frågat mig hur de (nazisterna) kunde göra det. Hur de kunde lyda sådana order. Och där stod jag och lydde dem själv.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.