1 av 2
- Foto: France 2
2 av 2
- Foto: France 2

De torterar varandra i teve

Fransk teve tar realitykonceptet till nya nivåer. Deltagarna får tortera varandra med elchocker. Se trailern längst ner i artikeln.


I det franska teveprogrammet - Le jeu de la morte - Dödsleken - utsätter deltagarna varandra för tortyr med elchocksbehandling.

Det är med inspiration av psykologernas så kallade Milgramexpermient som på 1960-talet genomförde liknande tester för att utreda vad som kan få människor att begå massmord på order.

Tävlingen går ut på att deltagarna ställer frågor till vad de tror är en annan deltagare. Om deltagaren svarar fel får de chocka honom med 460 volt.

I Le jeu de la morte fortsatte 81 procent av deltagarna att elchocka personen, trots att denne bönat och bett om nåd. Och till slut låtsats dö.

– De ville inte göra det, de försökte övertyga den auktoritära personen om att de borde sluta, men de klarade inte av att göra det, säger Christophe Nick, en av producenterna, till AFP.

64 av 80 deltagare utsatte personen för elchocker till dess att han skenbart dog. Enligt nyhetsbyrån Reuters garvade deltagarna vid åtminstone ett tillfälle under programmets gång.

– Jag var orolig för deltagaren, men samtidigt rädd för att förstöra programmet, säger en av dem till AFP.

Och en deltagare, vars judiska förfäder satt i koncentrationsläger, förvånades över att den moraliska vaccineringen inte satt starkare hos henne.

– Jag har alltid frågat mig hur de (nazisterna) kunde göra det. Hur de kunde lyda sådana order. Och där stod jag och lydde dem själv.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

1 timme sedan
Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.