1 av 7
- Foto: Nina Maria Kleivan
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
7 av 7

Klär ut sin bebis till Hitler

Konstnärinnan Nina Maria Kleivan: "Barn är också onda."


Faustina var bara bebis när mamma, den norsk-danska konstnärinnan Nina Maria Kleivan, klädde ut henne till Adolf Hitler, Josef Stalin, Idi Amin, ayatolla Khomeini, ordförande Mao och Saddam Hussein.

– Ondskan finns i oss alla. Även min dotter skulle till slut kunna styra Danmark med järnhand, säger mamma Nina Maria Kleivan.

Ändå hävdar Kleivan att hennes bildsvit - Potency - inte är menad som provokation.

– Ondskan finns i oss alla, säger hon till den israeliska tidningen Haaretz.

Nina Maria Kleivan växte upp i skuggan av Nazitysklands förbrytelser. Hennes norska pappa, som deltog i motståndsrörelsen under den tyska ockupationen, satt i koncentrationsläger.

Och Kleivan har dessutom judiskt påbrå. Det var med andra ord inte helt lätt att klä ut sin dotter till nazistisk diktator.

– Särskilt Hitler som jag och många andra ser som inkarnationen av ondska. Och ingen reagerar på någon annan bild än av bilden på Mini-Hitler, säger hon till Haaretz.

– Jag vill mana till eftertanke. Även om bilderna är komiska så ska man inte bara skratta. Man ska reflektera över vart ondskan kommer ifrån.

Konstverket är sedan flera år i privat ägo. En konstsamlare köpte det för 11000 amerikanska dollar, enligt National Post.

Modellen, Faustina Kleivan, är nu 11 år.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!