Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Klär ut sin bebis till Hitler

1 av 7

Nina Maria Kleivan

2 av 7

3 av 7

4 av 7

5 av 7

6 av 7

7 av 7

Nyheter | 19/03/2010 11:45

Konstnärinnan Nina Maria Kleivan: "Barn är också onda."

Faustina var bara bebis när mamma, den norsk-danska konstnärinnan Nina Maria Kleivan, klädde ut henne till Adolf Hitler, Josef Stalin, Idi Amin, ayatolla Khomeini, ordförande Mao och Saddam Hussein.

– Ondskan finns i oss alla. Även min dotter skulle till slut kunna styra Danmark med järnhand, säger mamma Nina Maria Kleivan.

Ändå hävdar Kleivan att hennes bildsvit - Potency - inte är menad som provokation.

– Ondskan finns i oss alla, säger hon till den israeliska tidningen Haaretz.

Nina Maria Kleivan växte upp i skuggan av Nazitysklands förbrytelser. Hennes norska pappa, som deltog i motståndsrörelsen under den tyska ockupationen, satt i koncentrationsläger.

Och Kleivan har dessutom judiskt påbrå. Det var med andra ord inte helt lätt att klä ut sin dotter till nazistisk diktator.

– Särskilt Hitler som jag och många andra ser som inkarnationen av ondska. Och ingen reagerar på någon annan bild än av bilden på Mini-Hitler, säger hon till Haaretz.

– Jag vill mana till eftertanke. Även om bilderna är komiska så ska man inte bara skratta. Man ska reflektera över vart ondskan kommer ifrån.

Konstverket är sedan flera år i privat ägo. En konstsamlare köpte det för 11000 amerikanska dollar, enligt National Post.

Modellen, Faustina Kleivan, är nu 11 år.