Tisdag 3 Aug
Stockholm

al-Qaida kan slå till mot fotbolls-VM

Fotbolls-VM i Sydafrika hotas nu av terrornätverket al-Qaidas nordafrikanska avdelning. Måltavlorna uppges vara landslagen från USA, England, Frankrike, Tyskland och Italien, med mötet mellan USA och England i fokus.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SYDAFRIKA. Det har länge varit stor säkerhet kring stora sportevenemang, och större har de blivit sedan 11 september-attackerna. Nu går terrornätverket al-Qaidas nordafrikanska avdelning ut och hotar att slå till i Sydafrika i sommar då fotbolls-VM avgörs.

De regerande mästarna Italien har uppmärksammat hotet som CBS News skrev om för ett par dagar sedan. Inrikesministern Roberto Maroni har varit i kontakt med det italienska fotbollsförbundets president Giancarlo Abete för att diskutera hotet mot VM-slutspelet som startar den 11 juni, enligt en talesman. Det skriver sajten Bloomberg.

- FIFA kommer inte att kommentera specifika potentiella hot mot fotbolls-VM 2010. Sådana ärenden tas om hand tillsammans med de säkerhetsansvariga och kommer inte att göras öppet, meddelar FIFA i ett uttalande.

Italiens utrikesminister Franco Frattini skrev I går på sin Facebook-sida att "världens inte skulle tolerera ett nytt München", refererandes till gisslantagandet och morden på medlemmar ur Israels olympiska trupp 1972.

Enligt CBS News ska al-Qaida ha gått ut med ett uttalande där man hotar att attackera matchen mellan England och USA den 12 juni. Islamisterna påstås ha sagt att en attack mot matchen kan ta livet av "tiotals och hundratals människor".

"Hur fascinerande skulle inte matchen mellan USA och England bli när den sänds live på teve med en arena full med åskådare och ljudet av en explosion ekade mellan läktarna", skriver gruppen som är baserad i islamistiska Maghreb i Nordafrika.

Redan tidigare har säkerhetspolisen i Sydafrika, tillsammans med amerikanska agenter, avslöjat terrornätverk i Somalia och Moçambique som hotat att slå till mot VM i sommar, skriver Sydsvenskan.

Läs mer om Münchenmassakern 1972.

Kommentera
Kopiera länk
Dela