Miljontals pilgrimer vid ashura

- 07/01/2009, 18:01 -

Gråtande män och pojkar med blod rinnande ner för sina ansikten.

Gråtande män och pojkar i vita kläder och med blod rinnande ner för sina ansikten gick genom den heliga staden Karbala i Irak på onsdagen, när högtiden ashura nådde sin höjdpunkt.

Två miljoner shiamuslimer från hela Mellanöstern har tagit sig till staden Karbala tio mil söder om Bagdad för ashura, som hålls varje år till minne av en imam som levde för 1 300 år sedan.

De tio dagar som högtiden varar är bland shiiternas heligaste. Då minns man Imam Hussein, som dödades år 680 av det sunnitiska kalifatet Yazids armé.

Shiiterna gör gällande att Hussein, barnbarn till profeten Muhammed och nummer tre av de tolv imamerna inom shiitisk islam, tillfångatogs och att hans kropp stympades av armén i Karbala, som hämnd för att han vägrade betyga sin vördnad för kalifatet.

Högtiden kännetecknas av att deltagarna plågar sig själva, genom att skära sig i huvudet med knivar eller piska ryggen med kedjor.

Självplågeriet på väg till stadens två helgedomar är ett uttryck för ånger hos shiiterna, för att man inte kunde rädda Hussein.

– Jag har gjort det här de senaste nio åren. Jag känner ingen smärta. Efter det här känner jag att jag har fullgjort min plikt, sade pilgrimen Bashir Najim.

Men de stora folksamlingarna är samtidigt en utmaning för myndigheterna. Flera gånger har sunnimuslimer utfört attentat i samband med högtiden och 30 000 extra poliser hade i år beordrats ut på gatorna.

Även på andra ställen i landet var säkerheten hög. I Bagdad dödade en självmordsbombare 35 människor i söndags, i närheten av en viktig shiitisk helgedom. Enligt de första uppgifterna var bombaren en kvinna, men det togs sedan tillbaka.

Trots det har myndigheterna efter händelsen förbjudit kvinnor att besöka helgedomen, enligt en säkerhetstalesman på grund av att kvinnor tar längre tid att visitera.

Skrivet av: