Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenskar är fast i våldets Thailand

- 23/04/2010, 13:24 -

Wong Maye-E/AP/Scanpix

Per Ekdahl och hans barn är strandsatta på Bangkoks flygplats. Utanför härjar kaoset.

BANGKOK. En tre veckor lång semester i Phuket hade nått sitt slut. De skulle ha rest hem i lördags med Thai Airways. I stället räknar de nu minuter, timmar och dygn på Bangkoks flygplats.

Per Ekdahl och hans barn är den isländska vulkanaskans gisslan mitt i de värsta politiska oroligheterna i Asien på länge.

Först bodde de på hotell, men när luftrummet delvis öppnade över Europa i tisdags har de varit tvungna att slå läger på flygplatsen för att hitta en lucka med hjälp av stand by-biljetter, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi sover på kartonger och filtar tillsammans med alla andra strandsatta. På mornarna skriver vi in oss på en stand by-lista. Mellan tio på kvällen till ett på natten måste vi sen stå i kö för att höra om vi blir uppropade. Många här börjar bli rejält irriterade, säger Per Ekdahl till SvD.

På fredagen kom ett dramatiskt besked från svenska UD. Utrikesdepartementet avråder från resor till det turbulenta Bangkok - där det på torsdagen avlossades granater mot två demonstrerande grupper i fä rd med att gå i klinch med varandra.

På flygplasten härskar, än så länge, ändå lugnet.

– Förutom att det pratas märker vi inte av oroligheterna här på flygplatsen. Hoppas att det förblir så, säger Per Ekdahl till SvD.