Mirakel-Ruben, 9, överlevde flygkraschen

- 13/05/2010, 14:04 -
1 av 2

Libysk statsteve

2 av 2

103 passagerare dog. Holländaren Ruben van Assouw, 9, är ensam överlevande.

TRIPOLI. Enligt sjukhuskällor har tre västerlänningar - troligen anhöriga till den holländske pojken - anlänt den libyska huvudstaden.

Ruben van Assouw, 9, från holländska Tillburg är ett levande mirakel.

Han var ensam ombord att överleva kraschen när Afriqiyah Airways Airbus 330 störtade kort innan landningsbanan på den internationella flygplatsen i Tripoli.

Rubens familjemedlemmar ska ha besökt pojken tillsammans med representanter för libyska UD.

Pojken uppges må bra efter att ha opererat benen - som ska ha krossats i flygkraschen.

– Han andas normalt och hans vitala organ är intakta, säger doktor Hameeda al-Saheli, som leder pediatriska avdelningen på centralsjukhuset i Tripoli.

Hon säger att pojken har fyra frakturer i benen och har förlorat mycket blod, men hans nacke, huvud och hjärna klarade sig oskadda.

Enligt Rubens mormor, An van de Sande, hade han varit på safari i Sydafrika tillsammans med sin bror och sina föräldrar - som firade sin bröllopsdag.

– Så fort hans hälsa tillåter det kommer han att föras tillbaka till Nederländerna, säger landets utrikesdepartement.

Myndigheterna kan inte förklara hur Ruben lyckats överleva. Under det senaste decenniet har fem liknande fall inträffat där en ensam person överlevt en flygkrasch inom den reguljära trafiken.

Förra sommaren hittades en ung flicka i ett flygvrak som störtat i havet som omger Comorosöarna.

– Tanken på en ensam överlevande tycks handla om en osannolik tur. Men det har hänt flera gånger, säger Patrick Smith, en amerikansk pilot, som skrivit flera böcker om luftfart.

Ombord på Afriqiyah Airways Flight 771 - vars spillror nu ligger på ett fält utanför Tripolis flygplats - fanns 93 passagerare och elva besättningsmedlemmar.

Däribland 58 holländare, sex sydafrikaner, två libyer, två österrikare, en tysk, en zimbabwier, en fransman och två britter.

Ytterligare 19 passagerare har ännu inte identifierats och man har heller inte kunnat fastslå deras nationaliteter.

Samtliga elva besättninsmedlemmar var libyer.