- Foto: Alessandra Tarantino/AP/Scanpix

Egypten bryter Gazablockaden

Egyptens president Hosni Mubarak har gett order om att riva gränsposteringen till Gazaremsan och därmed häva Israels blockad.


KAIRO. Trycket på Israel att häva blockaden av Gaza ökar dramatiskt efter bordningen av fartygen som ingår i den så kallade Frihetsflottan och Ship to Gaza.

Aktionen i Medelhavet tycks ha fått alldeles motsatt effekt mot den avsedda - att skydda och upprätthålla blockaden mot Hamasstyrda Gazaremsan.

På tisdagen gav Egyptens president Hosni Mubarak order om att gränsövergången till Gazaremsan vid Rafah ska öppnas, rapporterar den egyptiska nyhetsbyrån Mena.

Samtidigt kräver Turkiets premiärminister Recep Tayyip  Erdogan att Israels "omänskliga blockad" av Gaza måste hävas omedelbart.

Martin Indyk, före detta USA-ambassadör i Israel, uppmanar president Barack Obama att arbeta fram en lösning där Hamas-styret i Gaza släpper den israeliske soldaten Gilad Shalit mot att Israel lyfter blockaden, "som inte längre är hållbar".

– Den hjälper till att stoppa Hamas-attacker mot israeler, men skadar allvarligt Israels internationella rykte. Det är vårt ansvar för Israel att hjälpa dem att hitta en väg ut ur den här situationen, säger Martin Indyk till The New York Times.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.