Måndag 27 Jun
Stockholm

Egypten bryter Gazablockaden

Egyptens president Hosni Mubarak har gett order om att riva gränsposteringen till Gazaremsan och därmed häva Israels blockad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KAIRO. Trycket på Israel att häva blockaden av Gaza ökar dramatiskt efter bordningen av fartygen som ingår i den så kallade Frihetsflottan och Ship to Gaza.

Aktionen i Medelhavet tycks ha fått alldeles motsatt effekt mot den avsedda - att skydda och upprätthålla blockaden mot Hamasstyrda Gazaremsan.

På tisdagen gav Egyptens president Hosni Mubarak order om att gränsövergången till Gazaremsan vid Rafah ska öppnas, rapporterar den egyptiska nyhetsbyrån Mena.

Samtidigt kräver Turkiets premiärminister Recep Tayyip  Erdogan att Israels "omänskliga blockad" av Gaza måste hävas omedelbart.

Martin Indyk, före detta USA-ambassadör i Israel, uppmanar president Barack Obama att arbeta fram en lösning där Hamas-styret i Gaza släpper den israeliske soldaten Gilad Shalit mot att Israel lyfter blockaden, "som inte längre är hållbar".

– Den hjälper till att stoppa Hamas-attacker mot israeler, men skadar allvarligt Israels internationella rykte. Det är vårt ansvar för Israel att hjälpa dem att hitta en väg ut ur den här situationen, säger Martin Indyk till The New York Times.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.