Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Saudiarabien ger Israel klartecken att bomba Iran

- 12/06/2010, 12:51 -

Remy de la Mauviniere/AP/SCANPIX

Israel har fått grönt ljus att använda Saudiarabiens luftrum för att enklare kunna bomba Iran.

RIYADH. Saudiarabien har under flera veckor anpassat sitt luftvärnskydd så att israeliskt militärflyg kan passera utan risk att bli nerskjutna.

– Saudiarabien har gett klartecken för israelisk flyg att passera. De har redan gjort tester för att säkerställa att inget israelisk flyg blir skadat, säger en källa i USA:s utrikesdepartement, till The Times.

Trots den kyliga relationen mellan Israel och Saudiarabien enas de kring rädslan för att Iran i framtiden lyckas skaffa kärnvapen.

Tidigare har Israel försökt få tillstånd att flyga över Irak, men USA har hittills vägrat. Passagen över Saudiarabien gör det betydligt enklare för Israel att attackera Iran utan att flygplanen behöver tanka i luften.

Troligtvis är siktet inställt på fyra huvudbyggnader: urananrikningen i Natanz och Qom, gasverket i Isfahan och reaktorn i Arak, uppger The Times.