- Foto: Remy de la Mauviniere/AP/SCANPIX

Saudiarabien ger Israel klartecken att bomba Iran

Israel har fått grönt ljus att använda Saudiarabiens luftrum för att enklare kunna bomba Iran.


RIYADH. Saudiarabien har under flera veckor anpassat sitt luftvärnskydd så att israeliskt militärflyg kan passera utan risk att bli nerskjutna.

– Saudiarabien har gett klartecken för israelisk flyg att passera. De har redan gjort tester för att säkerställa att inget israelisk flyg blir skadat, säger en källa i USA:s utrikesdepartement, till The Times.

Trots den kyliga relationen mellan Israel och Saudiarabien enas de kring rädslan för att Iran i framtiden lyckas skaffa kärnvapen.

Tidigare har Israel försökt få tillstånd att flyga över Irak, men USA har hittills vägrat. Passagen över Saudiarabien gör det betydligt enklare för Israel att attackera Iran utan att flygplanen behöver tanka i luften.

Troligtvis är siktet inställt på fyra huvudbyggnader: urananrikningen i Natanz och Qom, gasverket i Isfahan och reaktorn i Arak, uppger The Times.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Lund

Morgonens nyheter 18 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.