Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Barcelona förbjuder burka

- 14/06/2010, 15:46 -
... och inte heller så här...
1 av 3

... och inte heller så här...

Manu Fernandez/Scanpix

Så här kommer du inte in på biblioteket i Barcelona...
2 av 3

Så här kommer du inte in på biblioteket i Barcelona...

Remy de la Mauviniere/Scanpix

... men nakenhet på gatan är helt okej i Barcelona.
3 av 3

... men nakenhet på gatan är helt okej i Barcelona.

Ulf Palm/Scanpix

"En säkerhetsgaranti" enligt borgmästaren.

Lokalparlamentet i Barcelona i Spanien, har i dag röstat igenom ett dekret som förbjuder användandet av burka, niqab, rånarmössa, motorcykelhjälm och andra ansiktstäckande plagg i offentliga byggnader såsom bibliotek, medborgarhus, marknader, daghem och liknnde. Det rapporterar den katalanska dagstidningen La Vanguardia.

Stadens socialistiske borgmästare, Jordi Hereu, framhäver att det rör sig om en säkerhetsåtgärd och sunt förnuft. Han menar att man på intet sätt avser att slå mot specifika trosuppfattningar.

Borgmästare Hereu vill även starta en bred pedagogisk debatt om varför detta beslut har fattats.

Socialisternas gröna samarbetspartners, ICV, motsätter sig beslutet medan konservativa Partido Popular (PP) även vill förbjuda att burka bärs på gatan.

Borgerliga nationalistpartiet CiU har meddelat att om man vinner regionalvalet så kommer burkaförbudet att utökas till att gälla i hela Katalonien, inte bara i Barcelona.