Tisdag 30 Nov
Stockholm

Djurlivet står pall i Mexikanska golfen

Totalt 1 117 fåglar uppskattas ha dött på grund av BP:s oljeutsläpp.
Totalt 1 117 fåglar uppskattas ha dött på grund av BP:s oljeutsläpp. Foto: Gerald Herbert/AP/Scanpix

Den sammanlagda siffran för insamlade djurkadaver är låg - 1 573 stycken. Men ett oväntat stort antal döda delfiner och sälar har rapporterats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har gått två månader sen Deepwater Horizon small och oljan började forsa ut i Mexikanska golfen. Oljiga, döda djur fortsätter att sköljas upp på stränderna.

Men BP:s uppskattning av dödssiffran– 1 573 djur varav 1 117 är fåglar – är oväntat låg, även om man räknar med ett stort mörkertal.

– Man måste ha haft tur vad gäller fågeloffer. Jag hade väntat mig många fler vid det här laget, säger Olof Lindén vid World Maritime University i Malmö till DN.

Jämfört med tidigare oljekatastrofer är dödssiffran väldigt låg.

– Bara i Östersjön räknar vi med att tiotusentals fåglar dör av oljeutsläpp varje vinter, och det handlar bara om små skvättar från fartyg. I Nordsjön handlar det om flera hundratusen som dör, säger Olof Lindén till DN.

När "Exxon Valdez" gick på grund utanför Alaska 1989 läckte det ut 35 000 ton råolja och bara första dagen dog det 33 000 fåglar. Detta jämfört med BP:s utsläpp som ligger på 160 000-320 000 ton.

– Skillnaden beror delvis på att det är kallare vatten både i Alaska och hos oss, det gör att oljan stannar kvar längre. Vid Exxon Valdez spolades oljan också in till land nästan direkt, säger Lindén till DN.

Totalt har man hittat 50 döda däggdjur. Det är fler än vad man räknat med och det återstår att se i vilken utsträckning oljan är ansvarig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela