Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sexpartiet lovar mer action

1 av 2

Wikimedia

2 av 2

Mark Graham/AP/Scanpix

Nyheter | 21/07/2010 11:33

Australiens sexparti tänker leverera ett aldrig tidigare skådat valmanifest och göra de etablerade politikerna gråhåriga.

MELBOURNE. Det australiska sexpartiet tänker göra sitt yttersta för att krydda landets valrörelse och lanserar inför valdagen nästa månad ett manifest "som inte liknar någonting som Australien någonsin sett tidigare".

Partiledaren Fiona Patten höll under tisdagen en valupptakt på en bar i Melbourne där hon lovade att hennes politik "kommer få (oppositionsledaren) Tony Abbot att resa ragg och göra (premiärministern) Julia Gillard gråhårig".

– Vi har alltid varit framåt och vi gillar verkligen riktig action, sa Fiona Patten med en hånfull blinkning till Labourpartiets paroll "Moving Australia Forward" och de konservativas "Stand up for Real Action".

Sexpartiets politik innehåller bland annat krav på att legalisera dödshjälp, avkriminalisera alla droger för eget bruk och liberalisera landets hårda porrförbud.

Patten hävdar att frågor som berör den personliga friheten är viktigare i människors vardag än skatter eller invandring och vill avveckla "nannystatens" förbudspolitik som båda stora partier befrämjat under många år vid makten.

Partiet har fått utstå hård kritik från kyrkan och andra konservativa grupper, men Patten är säker på att kunna få in åtminstone en av sexpartiets kandidater invald i senaten.

– I valbåsets anonymitet kan vad som helst hända, säger hon.