Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

BP erkänner bluffbilder

1 av 9

2 av 9

3 av 9

4 av 9

5 av 9

6 av 9

7 av 9

8 av 9

9 av 9

Nyheter | 22/07/2010 11:24

Oljejätten har skickat manipulerade bilder till media, som ska få BP att framstå som flitiga bävrar i krisarbetet med oljeutsläppet.

BP har levererat datormanipulerade bilder som sägs dokumentera krishanteringen kring oljekatastrofen i Mexikanska golfen till media. BP:s talesperson, Scott Dean, erkänner att bilderna photoshopats.

Vid tre tillfällen har originalbilder förändrats innan de skickats ut till mediebolag, uppger Washington Post. Men det är den oberoende bloggen Americablog.com som nystat fram avslöjandet.

Den manipulerade bild som kanske mer än någon annan sticker i ögonen är ett förfalskat foto från BP:s kriscenter i Houston. På originalbilden har flera av tevemonitorerna, som visar bilder på utsläppsplatsen, vita skärmar. Men på BP:s manipulerade bild har de vita teveskärmarna fått nytt liv.

Också en helikopterbild ska ha förändrats genom bearbetning i datorprogrammet Photoshop, enligt Washington Post.

Scott Dean, talesperson på BP, erkänner att bilderna manipulerats, men menar att bolaget inte haft för avsikt att luras. Förändringarna har gjorts för att visa en "tydligare version av samma bild på teveskärmarna".

BP meddelade samtidigt att man tar bort samtliga bearbetade bilder från den egna hemsidan.