Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pentagon skakas av pedofiliskandal

Pentagon.
1 av 1

Pentagon.

Gerald Herbert/AP/SCANPIX

Nyheter | 24/07/2010 17:42

Ett dussintal anställda och konsulter på Pentagon misstänkta för barnpornografibrott. Nu oroas USA:s försvarshögkvarter att de misstänkta kan utgöra en säkerhetsrisk.

Den nationella polisen, FBI, har avslöjat flera personer som har försvarshögkvarterat Pentagon som arbetsplats med att ha köpt alternativt laddat ner barnporr, på både privata- och arbetsdatorer. Det framgår av en hittills hemlig rapport som färdigställdes i slutet av 2009 och som den ansedda tidningen Boston Globe publicerat delar ur.

Totalt rör det sig om runt tolv personer som är misstänkta, ett relativt litet antal jämfört med de över 20 000 som jobbar i byggnaden. Flera av de misstänkta har arbetsplatser som rör USA:s säkerhet, vilket innebär att personerna kan utgöra en säkerhetsrisk.

En av de misstänkta var en konsult som arbetade med att avlyssna kommunikation över hela världen. Han flydde från USA och tros nu gömma sig i Libyen. En annan misstänkt arbetade på spaningsavdelningen, som driver militärens spionsatelliter. Han blev inte åtalad utan fick andra arbetsuppgifter på ett fältkontor i New Mexico.