Tisdag 27 Sep
Stockholm

Wikileaks grundare: "Som att öppna Stasiarkiven"

I april 2010 släppte Wikileaks en video filmad från en helikopter i Bagdad.
I april 2010 släppte Wikileaks en video filmad från en helikopter i Bagdad. Foto: AP/SCANPIX

Wikileaks grundare Julian Assange menar att de hemliga amerikanska krigsrapporterna kommer få samma betydelse som när stasiarkiven öppnade.– Det är uppenbart att krigsbrott har begåtts, kommenterade han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Klockan 13:00 i dag streamade Nyheter24 internetsajten Wikileaks presskonferens. Konferensen hölls mot bakgrund av de 90 000 hemliga amerikanska militärrapporter som nyligen publicerats av sajten. Dokumenten innehåller bland annat detaljer om dödade civila afghaner.

Enligt USA innebär de läckta rapporterna ett hot mot landets säkerhet.

Det var Julian Assange, grundaren av Wikileaks, som talade under presskonferensen. Han inledde med att prata om den hotbild som funnits mot Wikileaks.

– Vi vet om att det funnits övervakning riktat mot oss. Jag som person har dessutom blivit övervakad av både CIA och Pentagon.

Den vithårige Assange fortsätta att rikta kritik mot USA:s krigsmaskin som han valde att kalla för "lönnmördarskvadron."

– De flesta döda i det här kriget kommer från det vardagliga dödandet. De rapporter som vi valt att publicera berättar historier om hur amerikanska bombplan förstört hela byar och städer i Afghanistan. Detta helt utan motiv. Man har bara bombat urskillningslöst tills allt har varit förstört.

– Det är uppenbart att krigsbrott har begåtts. Det är upp till en rättegång att avgöra vad för slags brott det kan röra sig om.

Assange pratade vidare om att han inte har "någon anledning att misstro rapporterna", även om han inte vill avslöja några källor.

– Det jag kan säga är att vi inte har någon anledning att inte tro på dessa rapporter. Jag måste vara väldigt noga med att skydda våra källor.

Assange avslutade med att prata om betydelsen av Wikileaks rapporter. Och han skrädde inte orden.

– Det här är motsvarigheten till att öppna Stasiarkiven. I och med att det här materialet släpps kommer de drabbade att tala ut - och helt plötsligt kommer det här kriget bli betydligt mer tydligt för oss.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.