- Foto: Rodong Sinmun

Här är Nordkoreas nya ledare

Kim Jong-un, son till Nordkoreas nuvarande ledare, Kim Jong-il, har tagit klivet in i maktens innersta kretsar och väntas snart efterträda sin far. För första gången har nu myndigheterna släppt en bild av Kim Jong-un.


PYONGYANG. Den första, mycket gryniga bilden på Nordkoreas nya ledarfigur, Kim Jong-un publicerades på den nordkoreanska tidningen Rodong Sinmuns förstasida på torsdagen.

Tidigare i veckan utnämndes Kim Jong-un till höga politiska och militära poster i samband med att Koreas Arbetarparti samlades till partikongress för första gången sedan tidigt 1980-tal.

Diktaturstaten Nordkorea - känt för att ha laborerat med kärnkraft och alla upptänkliga provokationer mot världssamfundet - väcker vaksamhet i omvärlden när landet nu ska genomföra ett generationsskifte i ledarskapet.

Men i bilden av Kim Jong-un hittar man nog inga svar - den unge nordkoreanen utstrålar med sitt pokerfejs just inte mycket alls.

Lika lite som man kan ana hans avsikter vet man om hans förflutna. Officiellt har man aldrig bekräftat att den nordkoreanske diktatorns son är av samma kött och blod som Kim Jong-il.

Det enda man vet om honom är att han utbildats i Schweiz och att hans två äldre bröder - varav en halvbror - ratats av åldermannen vid makten till förmån för Kim Jong-un.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!