1 av 8
- Foto: Darko Bandic/AP/Scanpix
2 av 8
- Foto: Darko Bandic/AP/Scanpix
3 av 8
- Foto: Darko Bandic/AP/Scanpix
4 av 8
- Foto: Bela Szandelszky/AP/Scanpix
5 av 8
- Foto: Balazs Mohai/AP/Scanpix
6 av 8
- Foto: Darko Bandic/AP/Scanpix
7 av 8
- Foto: Bela Szandelszky/AP/Scanpix
8 av 8
- Foto: BALAZS MOHAI/AP/Scanpix

Hel by evakueras vid ungerska giftdammen

I Ungern har flera människor dött i närheten av en läckande giftdamm. Nu evakueras en hel by - Kolontár - i rädsla för att giftdammen ska kollapsa helt, rapporterar den ungerska nyhetsbyrån MTI.


Gruvdammen läcker

Det var i måndags som en gruvdamm i ungerska Ajka började läcka. Först på tisdagskvällen stoppade bolaget driften - och stora mängder giftigt rödslag har redan runnit ut och nått den stora floden Donau. Uppskattningsvis cirka 700 000 kubikmeter.

Det är lika mycket gift på några dagar som BP:s läckande oljekälla förmådde spy ut inom loppet av flera månader.

Minst sju människoliv har krävts och otaliga fiskar, fåglar samt husdjur som hundar och katter har också dött i den röda giftsörjan.

BUDAPEST. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har, efter att ha lyssnat på sina experter, konstaterat att läget är mycket allvarligt och att giftdammens försvagade fördämning troligen kommer att kollapsa, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Efter att premiärminister Orbán besökt olycksområet har samtliga byinvånare och de hundratalet utländska journalister som sökt sig dit de senaste dagarna bussats till Ajka, den närmaste större staden.

– Evakueringen av Kolontár inleddes klockan sex i morse, sedan vi märkt en försvagning i en av reservoarernas fördämningar, sade den lokale räddningschefen Tibor Dobson till AFP.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!