1 av 6
- Foto: Luke Geissbuhler
2 av 6
- Foto: Luke Geissbuhler
3 av 6
- Foto: Luke Geissbuhler
4 av 6
5 av 6
- Foto: Luke Geissbuhler
6 av 6
- Foto: Luke Geissbuhler

Skickade Iphone till rymden

Far och son skickade upp en Iphone i rymden för att spela in en video på jordens krökning. SE VIDEO!


NEW YORK. Luke Geissbuhler, 40, och hans sjuårige son, Max, i Brooklyn skickade för några veckor sedan upp en Iphone med en HD-kamera i stratosfären för att kunna videofilma jordytans krökning, uppger New York Magazine.

De två rymdnördarna har tillbringat åtta månader med att forska och testa sin hemmagjorda rymdfarkost, som tillverkats av en väderballong och en frigolitlåda för Iphonen.

Därpå släppte Luke Geissbuhler och sonen Max upp farkosten mot rymden från Newburgh i New York, uppger New York Magazine.

Telefonen har uppenbarligen trotsat vindar med en hastighet på 161 kilometer i timmen och temperaturer på -15 grader. Kanske tack vare den smarta inpackningen bestående av handvärmare.

Den inspelade videon visar hur telefonen uppnår en höjd på 30 000 meter innan ballongen sprack och farkosten slungades tillbaka till jordytan.

Pappa Luke är till vardags filmare - och målet med experimentet var just att fånga jordens yta och dess krökning från rymden.

– När vi tittade på de första bilderna trodde vi att allt var svart och vi blev galna. Men vi blev ännu tokigare när vi såg resten av bilderna. Det var mer än vad vi hade vågat hoppas på, säger Luke Geissbuhler till Daily Mail.

Ballongen landade 48 kilometer från avreseplatsen, i ett träd - där far och son hittade den tack vare Iphonens LED-lampa.

Se video:

Homemade Spacecraft from Luke Geissbuhler on Vimeo.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.