Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skickade Iphone till rymden

1 av 6

Luke Geissbuhler

2 av 6

Luke Geissbuhler

3 av 6

Luke Geissbuhler

4 av 6

5 av 6

Luke Geissbuhler

6 av 6

Luke Geissbuhler

Nyheter | 19/10/2010 16:42

Far och son skickade upp en Iphone i rymden för att spela in en video på jordens krökning. SE VIDEO!

NEW YORK. Luke Geissbuhler, 40, och hans sjuårige son, Max, i Brooklyn skickade för några veckor sedan upp en Iphone med en HD-kamera i stratosfären för att kunna videofilma jordytans krökning, uppger New York Magazine.

De två rymdnördarna har tillbringat åtta månader med att forska och testa sin hemmagjorda rymdfarkost, som tillverkats av en väderballong och en frigolitlåda för Iphonen.

Därpå släppte Luke Geissbuhler och sonen Max upp farkosten mot rymden från Newburgh i New York, uppger New York Magazine.

Telefonen har uppenbarligen trotsat vindar med en hastighet på 161 kilometer i timmen och temperaturer på -15 grader. Kanske tack vare den smarta inpackningen bestående av handvärmare.

Den inspelade videon visar hur telefonen uppnår en höjd på 30 000 meter innan ballongen sprack och farkosten slungades tillbaka till jordytan.

Pappa Luke är till vardags filmare - och målet med experimentet var just att fånga jordens yta och dess krökning från rymden.

– När vi tittade på de första bilderna trodde vi att allt var svart och vi blev galna. Men vi blev ännu tokigare när vi såg resten av bilderna. Det var mer än vad vi hade vågat hoppas på, säger Luke Geissbuhler till Daily Mail.

Ballongen landade 48 kilometer från avreseplatsen, i ett träd - där far och son hittade den tack vare Iphonens LED-lampa.

Se video:

Homemade Spacecraft from Luke Geissbuhler on Vimeo.